IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dell повиши годишната си прогноза благодарение на AI търсенето

Компанията очаква по-високи приходи и печалба

10:21 | 30.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Dell Technologies повиши прогнозата за годишните си приходи и печалба, насърчена от търсенето на нейните оптимизирани за работа с изкуствен интелект (AI) сървъри, работещи с чиповете на Nvidia. Новината изпрати цената на акциите на гиганта с около 3% нагоре по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Групата за инфраструктурни решения на Dell, която включва въпросните сървъри, работещи с хардуера на Nvidia, е записала ръст от 38% на приходите до рекордните 11,65 млрд. долара през второто тримесечие. 

Сървърите на компанията са проектирани да се справят с изключителните нужди към изчислителните машини за AI, включително за обучение на големи езикови модели.

"Корпоративният сектор остава значителна възможност за нас, докато мнозина все още са в ранен етап на навлизане в сферата на изкуствения интелект", коментира след представянето на отчета главният оперативен директор Джеф Кларк.

Кларк заяви, че Dell вижда все по-големи възможности в "суверенния AI" като разчита на силните отношения на компанията с правителствата по света.

Nvidia заяви, че страните, изграждащи AI модели на своите езици се насочват към чиповете ѝ, а това ще увеличи с милиарди приходите ѝ за фискалната година, завършваща през януари 2025 г.

По-рано тази година главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсен Хуанг похвали партньорството на компанията си с Dell, посочвайки, че двете фирми помагат на бизнесите да въздават свои собствени "AI заводи".

Цената на акциите на Dell нарасна с 45% от началото на годината.

В четвъртък Dell заяви, че сега очаква годишните ѝ приходи да са между 95,5 млрд. и 98,5 млрд. долара. За сравнение, по-ранната прогноза беше за между 93,5 млрд. и 97,5 млрд. долара. Освен това компанията повиши прогнозата си за коригираната печалба на акция до 7,80 долара, плюс или минус 25 цента.

Търсенето на оптимизирани за AI сървъри е нараснало с около 25% до 3,2 млрд. долара през второто тримесечие. 

Приходите за второто тримесечие, завършило на 2 август, са се увеличили с около 9% до 25,03 млрд. долара, надминавайки средната прогноза за 24,14 млрд. долара по данни на LSEG. Dell отчете коригирана печалба на акция от 1,89 долара в сравнението с очаквания за 1,71 долара на акция.

Въпреки че търсенето на AI сървъри е нараснало, бизнесът на Dell с персонални компютри не се е представил толкова добре, като е загубил пазарен дял от конкуренти. Въпреки това през следващата година се очаква нов цикъл от AI персонални компютри, след като Microsoft сложи край на поддръжката на Windows 10.

Приходите на групата за клиентски решения, където попадат и персоналните компютри, са се понижили с 4% до 12,41 млрд. долара.

"Dell загуби дял в продажбите на ключови пазари през второто тримесечие. Тя е топ доставчик на американския бизнес пазар, но нейните конкуренти показаха растеж и завоюваха по-големи дялове, отколкото година по-рано", коментира Микако Китагава, директор анализи в Gartner.

Компанията пое отписване от 328 млн. долара заради намаляването на работната си ръка през второто тримесечие.

Отделно по-рано Ройтерс писа, че Dell отново проучва възможностите за продажба на фирмата за киберсигурност SecureWorks след предишните неуспешни опити да намери купувач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още