IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японският производител на чипове Kioxia иска да листне акциите си през октомври

Компанията е избрала за целта борсата в Токио

11:45 | 23.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският производител на чипове Kioxia Holdings е подал документи за листване на акциите си на фондовата борса в Токио, пише Nikkei Asia, позовавайки се на свои източници. Според медията компанията иска да стане публична през октомври на фона на нарастващия апетит за полупроводници от сектора за изкуствен интелект (AI).

Очаква се компанията да постигне пазарна капитализация от 1,5 трлн. йени (10,3 млрд. долара), което ще означава, че това ще е най-голямото първично публично предлагане на тази борса от началото на годината. Kioxia иска да използва средствата, за да отговори на нарастващото търсене на чипове с памет, свързано с AI бума.

Kioxia е третият по големина производител на NAND чипове в света, използвани за съхранение на данни, като през 2018 г. се превърна в независима фирма от японския конгломерат Toshiba и започна да се нарича с настоящото си име през следващата година.

56% от Kioxia са собственост на компания със специално предназначение, създадена от гиганта Bain Capital и корейския производител на памет SK Hynix. Toshiba държи дял от около 41%.

Според източниците и Bain, и Toshiba планират да намалят дяловете си постепенно, след като Kioxia листне акциите си.

„Текат подготовки за листване в подходящото време“, коментира Kioxia пред Nikkei.

Ако оценката на Kioxia надхвърли оценка от 1,5 трлн. йени при листването, тя ще надмине тази на ключовия производител на оборудване за чипове Kokusai Electric, която достигна 420 млрд. йени при IPO-то му през 2023 г. – най-голямото за въпросната година. Освен това ще бъде по-голямо от очакваното листване на Tokyo Metro през октомври, което се оценява на между 640 млрд. и 700 млрд. йени.

И все пак IPO-то вероятно ще е най-голямото от това на SoftBank, която стана публична през 2018 г. с пазарна капитализация от 7,18 трлн. йени по това време.

Kioxia още през 2020 г. е одобрила листването ѝ да се случи на борсата в Токио, но планът беше отложен заради нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай, което хвърли сянка върху пазарите.

Подобряването на бизнес средата сега връща на преден план желанието на Kioxia да стане публично търгувана. Нетната ѝ печалба за тримесечието от април до края на юни тази година достигна най-високото си ниво за периода – 69,8 млрд. йени, подкрепено от търсенето на смартфони и персонални компютри. Това са основните пазари на чипове с памет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още