IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Второто поставяне на мозъчен чип от Neuralink е минало "изключително добре"

Илон Мъск твърди, че проблемът с откачането на електродните нишки на импланта е решен

10:20 | 22.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Neuralink, компанията на Илон Мъск за мозъчни импланти, заяви, че поставянето на втория ѝ чип в човек е „минала добре“, а пациентът вече може да проектира 3D обекти и да играе видео игри като „Counter-Strike 2”, пише Bloomberg.

Изглежда, че процедурата също така успешно е предотвратила проблем, който е пречил на опита с първия пациент Ноланд Арбау, който имаше неочаквано усложнение, свързано с откачането на електронните нишки от мозъка му.

„За да намалим възможността от откачане на нишките при нашия втори участник, ние внедрихме редица мерки, включително намаляване на движението на мозъка по време на операцията и намаляване на празнината между импланта и повърхността“, посочва компанията в публикация в блога си.

В случая на Арбо Neuralink направи следхирургични настройки на софтуера, които също смекчиха проблема.

Компанията каза, че работи върху нови възможности за своето устройство, наречено Link, което засега позволява на пациентите да контролират курсора на екрана и дигиталните устройства чрез последователни кликвания. В бъдеще, казва тя, Link ще може да декодира множество едновременни намерения за движение и да разпознава намерението, за да помогне на пациентите да пишат по-бързо.

„Тези възможности не само ще помогнат за възстановяване на дигиталната автономия на тези, които не могат да използват крайниците си, но също така ще възстановят способността за общуване на тези, които не могат да говорят, като например хората с неврологични заболявания“, пише Neuralink.

Засега устройството Link е предназначено за пациенти с квадриплегия и други състояния, които силно ограничават движението. Мъск казва, че имплантите Neuralink биха могли да помогнат за увеличаване на способностите на здрави хора, като например подпомагане при извикване на паметта.

В публикацията в блога се посочва само първото име на новия пациент – Алекс. За него пише, че е бивш автомобилен техник, претърпял нараняване на гръбначния стълб. Той е напуснал Неврологичния институт Бароу във Финикс един ден след операцията. Алекс вече може да използва компютърно подпомаган софтуер за проектиране.

Мъск твърди, че се надява до края на годината устройството да бъде поставено в още няколко пациенти. Участниците са част от основното проучване на Neuralink за изпитване на медицински устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още