IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

TSMC започна строежа на първи си европейски завод

Проектът получи субсидия от германското правителство

18:48 | 20.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) направи първа копка в Източна Германия на първия си европейски завод, докато Старият континент се опитва да защити своите доставки на чипове, на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай, пише Bloomberg.

„Зависим от полупроводници за нашите бъдещи устойчиви технологии, но не трябва да зависим от други региони по света за доставката на чипове“, коментира германският канцлер Олаф Шолц, който присъства на церемонията, отбелязала началото на строителството на фабриката в Дрезден за 10 млрд. евро. Около половината от финансирането ще бъде покрито от държавни субсидии.

Германия е водеща в амбициите на Европейския съюз (ЕС) да произвежда една пета от полупроводниците в света до 2030 г. Блокът се стреми да изгради капацитет след смущенията по време на пандемията и докато отношенията между Вашингтон и Пекин се влошават. САЩ, Япония и други също залагат на субсидии за производството на чипове, за да локализират създаването на компонентите, контролиращи всичко – от модерния изкуствен интелект до устройства, ползвани в ежедневието.

TSMC е най-големият поддоставчик на чипове в света, а Apple и Nvidia разчитат на нея за най-важните си продукти. Тя ще притежава 70% дял в завода в Дрезден, който ще произвежда чипове за автомобилния и индустриалния сектор.

Главният изпълнителен директор на TSMC С. С. Уей присъства на събитието заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и лидерите на Infineon Technologies, NXP Semiconductors и Robert Bosch - компании, които притежават по 10% дял в предприятието.

Шолц се превърна в най-големия поддръжник на индустрията за полупроводници в Европа, опитвайки се да промотира технологичния сектор в Германия и да осигури доставки на ключови компоненти за производствения бизнес в страната.

Неговото правителство планира да похарчи 20 млрд. евро, за да подкрепи производството на полупроводници в страната. Това включва завода на TSMC и 10-те млрд. евро помощ за планирания завод на Intel в Магдебург.

Европейският съюз одобри субсидия за 5 млрд. евро за фабриката в Дрезден, коментира Фон дер Лайен на събитието.

Новото място ще помогне на Европа да намали зависимостта си от Азия за внос на ключови технологии и строителството му започва, след като германските производители на автомобили, включително Volkswagen и Porsche, изразиха интерес към увеличаване на местното производство на чипове.

Производството е планирано да започне до края на 2027 г.

Производството на полупроводници се превърна в основен приоритет за правителствата по света, след като блокадите заради Covid-19 разкриха колко уязвими са икономиките към прекъсвания на веригата за доставки. Недостигът на чипове затвори автомобилните фабрики по света и бяха нужни години, за връщане към нормалната им работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още