IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

AMD придобива производителя на сървъри ZT Systems за близо 5 млрд. долара

Сделката е на стойност 4,9 млрд. долара

15:51 | 19.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Advanced Micro Devices (AMD) ще придобие производителя на сървъри ZT Systems в рамките на сделка в брой и акции, оценена на 4,9 млрд. долара, добавяйки технология за центрове за данни, която ще подкрепи усилията на компанията да се изправи срещу гиганта Nvidia, пише Bloomberg.

Базираната в Ню Джърси ZT Systems ще стане част от Data Center Solutions Business Group на AMD, сочи изявление от днес. AMD ще запази екипите за дизайн и клиентско обслужване на компанията и ще се насочи към продажба на производственото звено. Цената на сделката включва условно плащане на 400 млн. долара въз основа на постигането на определени цели.

Цената на акциите на AMD нарасна с 2,5% преди началото на борсовата търговия и след обявяването на новината.

ZT има богат опит в производството на сървърни компютри за собственици на големи центрове за данни – тип клиенти, които инвестират милиарди в нови възможности за изкуствен интелект.

Придобиването „значително ще подсили нашите AI системи за центрове за данни“, коментира главният изпълнителен директор на AMD Лиса Сю.

Компанията иска да се конкурира с Nvidia – лидерът на пазара на оборудване за центрове за данни, необходимо за поддръжка на AI изчисления. AMD добавя софтуерни и хардуерни възможности, които ще отговарят по-добре на обхвата на предложенията на Nvidia и ще ускорят навлизането на нейните чипове.

AMD е вторият по големина доставчик на графични процесори, които станаха толкова жизненоважни за разработването на софтуер с изкуствен интелект. Тя е похарчила над 1 млрд. долара през последните 12 месеца за разширяване на обхвата си на този пазар. През юли компанията заяви, че придобива Silo AI за 665 млн. долара, за да се сдобие с разработчик на модели с изкуствен интелект.

Базираната в Санта Клара, щата Калифорния, AMD се смята за най-близкия конкурент на Nvidia в процесорите с изкуствен интелект. Нейната нова MI серия от чипове ще ѝ донесе нови приходи за нас 4,5 млрд. долара тази година, прогнозира компанията. Това я поставя пред всички останали конкуренти на Nvidia, но AMD все още изостава от гиганта. Анализатори очакват Nvidia да генерира 100 млрд. долара приходи от центрове за данни през тази фискална година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още