IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайски компании трупат запаси от чипове на Samsung в очакване на новите ограничения на САЩ

Полупроводниците, от които китайските гиганти се интересуват, са от типа HBM

10:53 | 06.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайски технологични гиганти, включително Huawei и Baidu, както и стартиращи фирми, трупат полупроводници с памет с висока честотна лента (HBM) от Samsung Electronics в очакване САЩ да ограничат износа на чипове за Китай, твърдят трима източници на Ройтерс.

Компаниите са увеличили закупуването на чипове, поддържащи изкуствен интелект (AI), от началото на тази година, благодарение на което Китай носи около 30% от приходите на Samsung от HBM полупроводници през първата половина на 2024 г., казва един от източниците.

Тези ходове показват как Китай се подготвя да поддържа технологичните си амбиции на фона на нарастващото търговско напрежение със Съединените щати и други западни страни. Освен това разкриват как се отразява напрежението върху световната верига на доставките на полупроводници.

Този месец американските власти планират да представят пакет за контрол на износа, който ще наложи нови ограничения върху доставките за китайската индустрия за полупроводници, съобщи Ройтерс миналата седмица, като се позова на свои източници.

Тези източници също така твърдят, че се очаква пакетът да включва параметри за ограничаване на достъпа до HBM полупроводници. Министерството на търговията на САЩ отказва да коментира въпроса, но миналата седмица заяви, че непрекъснато прави оценка на променящата се среда на заплахи и актуализира контрола върху износа, „за да защити националната сигурност на САЩ и нашата технологична екосистема“.

Ройтерс не е успяла да разбере подробности за предложените ограничения и как те биха повлияли на Китай.

HBM чиповете са ключови компоненти за разработването на модерни процесори като тези на Nvidia, които могат да се ползват за работа, свързана с изкуствен интелект.

Има само три големи производителя, които правят HBM чипове – SK Hynix и Samsung от Южна Корея, както и базираната в САЩ Micron Technology.

Търсенето на чипове от страна на Китай до голяма степен е фокусирано върху модела HBM2E, който е с две поколения зад най-модерната версия HBM3E, казват източници, запознати с въпроса. Световният бум на изкуствения интелект доведе до свиване на предлагането на усъвършенствания модел.

Въпреки че е трудно да се оцени обемът или стойността на складираните в Китай HBM чипове, компании, вариращи от производители на сателити до технологични фирми като Tencent, ги купуват, посочват източниците. По думите на един от тях стартъпът за дизайн на чипове Haawking наскоро е поръчал HBM чипове от Samsung.

Междувременно Huawei използва HBM2E полупроводници от Samsung, за да прави своя модерен AI чип Ascend, разкрива един от източниците.

Samsung и SK Hynix са отказали да коментират. Micron, Baidu, Huawei и Tencent не са отговорили на запитването за коментар. Източниците са пожелали да останат анонимни заради чувствителността на темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още