IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсенето на AI чипове накара AMD да повиши прогнозата за приходите си

Доставките обаче ще продължат да са ограничени през цялата следваща година, твърди компанията

16:03 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Advanced Micro Devices (AMD) увеличи прогнозата за продажбите на чиповете си за изкуствен интелект (AI) за 2024 г. с 500 млн. долара и заяви, че доставките ще останат ограничени през 2025 г. Новината изпрати цената на акциите на базираната в Санта Клара, Калифорния, компания със 7,8% нагоре по време на предборсовата търговия.

AI чиповете, направени по дизайн на AMD, се купуват предимно от гиганти в облачните изчисления.

Представители на индустрията и Wall Street разглеждат линията AI чипове на AMD като един от малкото потенциално успешни конкуренти на Nvidia, която доминира пазара. Стойността на акциите на Nvidia нарасна с 4,7 на сто след обявяването на отчета на AMD.

Последната, сред чиито клиенти е Meta Platforms, и Microsoft дадоха достъп до клъстер от чипове на AMD за AI чрез своята облачна платформа по-рано тази година.

Заради нарастващото търсене, главният изпълнителен директор на AMD Лиса Сю заяви, че компанията е повишила прогнозата си за приходите от AI чипове за тази година до 4,5 млрд. долара спрямо по-ранна за 4 млрд. долара. Доставките на подобни полупроводници ще останат ограничени и през следващата година, заяви Сю при представянето на тримесечните резултати.

През второто тримесечие приходите на AMD от центрове за данни – най-големият ѝ сегмент, са се увеличили със 115% до 2,8 млрд. долара, което е малко над прогнозата за 2,79 млрд. долара по данни на Visible Alpha. За първи път тримесечните приходи от AI чипове, които са концентрирани до голяма степен в сегмента с центрове за данни, са нараснали над 1 млрд. долара.

За третото тримесечие AMD очаква общи приходи от 6,7 млрд. долара, плюс или минус 300 млн. долара, в сравнение със средна прогноза на анализаторите за 6,61 млрд. долара, сочат данни на LSEG.

На коригирана база компанията прогнозира брутен марж от около 53,3% за третото тримесечие в сравнение с 53,6%, очаквани от анализаторите.

Общите приходи за второто тримесечие са нараснали с 9% до 5,8 млрд. долара, което се оказа над средната прогноза на анализаторите за 5,72 млрд. долара.

AMD, която е сред най-големите доставчици на чипове за персонални компютри, печели от възстановяването на пазара на компютри след най-лошия му спад от години. Производителите на компютри се надяват, че новите AI функции ще възродят потребителското търсене.

За второто тримесечие AMD отчете 1,5 млрд. долара приходи от продажбата на чипове за персонални компютри в сравнение с прогноза за 1,43 млрд. долара, сочат данни на Visible Alpha.

Компанията е записала коригирана печалба на акция от 69 цента, над очакваните 68 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още