IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Samsung отчете най-бързия темп на растеж на нетната си печалба от 2010 г.

Компанията ще засили производството на високия си клас полупроводници

12:14 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Samsung Electronics отчете най-бързия темп на растеж на нетната си печалба от 2010 г. и заяви, че планира да увеличи двойно производството на високия си клас чипове, подхранващо бума на изкуствения интелект през следващата година, пише Bloomberg.

Най-големият производител на чипове с памет и смартфони в света отчете шесткратен скок на нетната си печалба до 9,64 трлн. вона (6,96 млрд. долара) за тримесечието до края на юни, изпреварвайки прогнозата на анализаторите за 7,97 трлн. вона. По-рано този месец Samsung отчете 15-кратен растеж на предварителната оперативна печалба и 23% повишение на приходите – най-голямото повишение на показателя от 2021 г.

Голяма част от този ръст се дължи на звеното за полупроводници, което отчете 6,45 трлн. вона оперативна печалба, благодарение на скока на цените на чиповете с памет и голямото търсене на компоненти.

Инвеститорите остават притеснени за пазарната позиция на Samsung на пазара на HBM чипове, където изостава от SK Hynix. Samsung се бори нейните чипове да бъдат сертифицирани от Nvidia – най-високо оценената компания за полупроводници в света.

Но най-голямата южнокорейска компания най-сетне започва да бележи напредък. Тя получи дългоочакваното одобрение от Nvidia за версия на своите HBM чипове, наречени HBM3, и също така очаква зелена светлина за следващото поколение HBM3E в идните два до четири месеца, писа тази седмица Bloomberg News.

При представянето на финансовите си резултати Samsung не пожела да коментира конкретни клиенти поради споразумения за неразкриване на информация, но каза, че ще увеличи производството на HBM3E и очаква този продукт да достигне 60% от всички продажби на този тип чипове до четвъртото тримесечие.

Компанията, която разполага с паричен резерв от над 100 трлн. вона, заяви, че планира „активно да отговори“ на търсенето и посочи, че общото ѝ предлагане на HBM чипове ще се удвои през следващата година. Разходите за научноизследователска и развойна дейност нараснаха с 11%, достигайки нов връх през тримесечието до края на юни.

Цената на акциите на Samsung се повиши с около 1% в сряда в Сеул. Книжата на SK Hynix не записаха съществена промяна на борсата.

Резултатите подсказват, че глобалният изчислителен пазар излиза от продължителния спад след Covid, подкрепен от глобалната вълна на разходите на бизнеса за развитие на изкуствения интелект.

Бийтът подсказва, че глобалните компютърни пазари излизат от продължителен спад след Covid, подпомогнат от глобалната вълна на разходи за развитие на ИИ. Подобно на SK Hynix, Samsung доставя полупроводници, използвани за съхранение в сървъри и мобилни устройства, а също така продава потребителска електроника.

Цените както на DRAM, така и на NAND чиповете се повишиха през последното тримесечие, повишавайки оперативната печалба на бизнеса на Samsung с производство на полупроводници за други компании. Тези операции се очаква да се възстановят през втората половина на годината заради нарастване на търсенето на изкуствен интелект и високопроизводителни изчисления, обяви компанията.

Същевременно Samsung се бори с нарастващите вълнения на своите служители. Най-големият ѝ синдикат организира стачки и протести около местата за производство на чипове на компанията. Демонстрациите обаче не доведоха до забавяне на производството, заяви гигантът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още