IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А1 ще участва в проекта за надграждане на възможностите на суперкомпютъра на EuroHPC Discoverer

А1 ще осигури нови системи за съхранение на данни и UPS за Discoverer

11:49 | 18.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
А1 ще участва в проекта за надграждане на възможностите на суперкомпютъра на EuroHPC Discoverer

А1 ще участва в модернизацията на суперкомпютъра Discoverer, след като беше избрана за изпълнител на проекта от Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC). Целта на мащабното надграждане на суперкомпютъра е повишаването на оперативната производителност и осигуряването на нови функционалности, които да отговорят на нарастващите нужди на потребителите. Петаскейл суперкомпютърът на EuroHPC Discoverer функционира от 2021 година в „София Тех Парк" и може да изпълнява повече от 4,5 милиона милиарда операции в секунда. Към момента системата е на 188-мо място в списъка TOP500 на най-мощните суперкомпютърни системи в света.

Като водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения, както и най-голямата ICT компания и системен интегратор в страната, А1 ще достави и инсталира две нови системи за съхранение на данни, произведени от Hewlett Packard Enterprise. По този начин ефективно ще се разшири капацитета за съхранение на Discoverer в отговор на развиващите се изчислителни изисквания. За да се защитят операциите на суперкомпютъра и да се осигури резервен източник на захранване в случай на прекъсване или спиране, както и значително повишаване на мощността, А1 ще достави и допълнителни UPS системи (непрекъсваеми източници на захранване).

Любомир Левчев, старши мениджър „Стратегически ICT проекти, иновации и продажби на едро“, А1 България, коментира: „Модернизацията на Discoverer е важен етап в развитието на високопроизводителните изчислителни технологии в България и Европа. Горди сме, че А1 България има ключова роля в този проект. С разширяването на капацитета и добавянето на нови технологии ние ще подкрепим Euro HPC в предоставяне на възможности за все по-сложни и взискателни изчисления. Този проект не само ще подобри производителността на суперкомпютъра, но и ще стимулира иновациите в цяла Европа“.

В проекта по обновяване на суперкомпютъра ще се включи и компанията Eviden, която отговаря за надграждането на системата с графичен процесор, за да се повиши общата производителност на Discoverer.

Discoverer+ ще бъде достъпен за широк кръг потребители, независимо къде в Европа се намират, както и дали са част от научната общност, промишления или публичния сектор. С повишената си производителност и възможности Discoverer+ ще бъде стратегически актив за развитието на науката и ще подпомага разработването на широк спектър от приложения с промишлено, научно и обществено значение за Европа.

А1 България и Eviden бяха избрани след покана за участие в търг, обявен през октомври 2023 г.

Последна актуализация: 11:49 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Финанси виж още