IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikon отправя поглед към индустрията за отбрана

Все повече японски компании навлизат в продуктите с военна употреба и гигантът се възползва от момента

10:50 | 17.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nikon наблюдава интерес от страна на отбранителни и космически компании в САЩ към нейните 3D принтери на метал, твърди президентът на японския производител на прецизно оборудване, пише Bloomberg.

„Залагаме на много неща... Опитваме се да разширим клиентската си база“, коментира Мунеаки Токунари, който е главен финансов директор на Nikon. Едно от усилията е в посока дигитално производство, казва той. „Много от участниците в отбранителната и космическата индустрия в Съединените щати проявяват интерес“.

Все повече японски компании навлизат в продуктите с военна употреба, докато страната увеличава разходите си за отбрана. Nikon, която е известна със своите фотоапарати и литографско оборудване за производството на чипове, миналата година отвори магазин в Калифорния след придобиването на германския специалист в 3D принтирането SLM Solutions Group.

Nikon също така подписа споразумение за съвместна разработка на ръчна камера с НАСА, която да се ползва на южния полюс на Луната.

По-рано тази година базираният в Лондон активист инвеститор Silchester International Investors заяви, че е придобил 5% дял в японския производител на фотоапарати и че може да поиска увеличение на дивидента, обратно изкупуване на акции и други промени в капиталовата политика. Ходът донесе най-големия ръст на цената на акциите на Nikon от повече от десетилетие.

„Една от моите задачи е да изисквам търпение от инвеститорите, като същевременно настоявам колегите ми да побързат да направят продуктите по-бързо от планираното“, казва 64-годишният Токунари.

Nikon отстъпи пазара на модерна литография на нидерландската ASML Holding, но Nikon и Canon се възползваха от скока в търсенето на инструменти за производство на по-прости полупроводници като тези, използвани широко в автомобили и домакинските уреди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още