IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Apple достигнаха нов рекорден връх

Това се случи след оптимистичен коментар от Morgan Stanley

07:55 | 16.07.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на акциите на Apple нарасна с 2,5% до рекорден връх в понеделник, след като Morgan Stanley повиши ценовата цел за книжата на производителя на iPhone и нарече акцията "топ избор", предава Ройтерс. Мотив за това са усилията на гиганта в сферата на изкуствения интелект (AI), които могат да повишат продажбите на устройствата му.

В рамките на ход, смятан за опит да навакса изоставането си от Google и OpenAI, производителят на iPad миналия месец представи Apple Intelligence, опитвайки се да накара потребителите да се насочат към нови устройства, за да ползват новата технология.

Цената на акциите на Apple, която скочи с близо 20% тази година, снощи нарасна до 236,30 долара, давайки на компанията пазарна капитализация от 3,62 трлн. долара - най-високата в света.

"Apple Intelligence е явен катализатор за увеличаване продажбите на iPhone и iPad", посочват анализатори на Morgan Stanley.

Новата технология е съвместима само с 8% от iPhone и iPad устройствата в света, а в момента Apple има 1,3 млрд. броя смартфона, ползвани от потребителите, коментират анализаторите. Те допълват, че компанията може да продаде близо 500 млн. броя iPhone в следващите две години.

Morgan Stanley, която по-рано очакваше Apple да продаде между 230 млн. и 235 млн. броя iPhone годишно в следващите две години, повиши целта за цената на акциите на компанията от 216 до 273 долара.

Анализатори на индустрията очакват Samsung и Apple да поведат възстановяването на глобалния пазар на смартфони тази година, предвид еуфорията около телефоните с генеративен изкуствен интелект.

Apple продаде 45,2 млн. смартфона в глобален мащаб през трите месеца до края на юни, спрямо 44,5 млн. година по-рано, но пазарният ѝ дял е спаднал от 16,6% до 15,8% през същия период, сочат данни на IDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 час
Който има пари в банка да ги изнася веднага от там -Акциите на Berkshire клас Б ,правят средно около 20% годишно ,и риска е много малък защото холдинга управлява балансирано милиарди долари разпеределени в различни бизнеси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 час
До: Dani_2077, ще се спука в сънищата ти балона .Докато стоите и гледате и чакате ,хората правят пари на борсите ,моя дял в Епъл вече нарасна над 40%,с 4200 долара ,средно от позицията имам над 100 евро месечен доход ,някой баламурници купуват гаражи за над 30 000 евра и на финала получават пак толкоз 200 лева на месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 час
Очаквам с ГОЛЯМ интерес, кога ще се спука този балон ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още