IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на персонални компютри записва второ тримесечие на растеж

Най-голям ръст на продажбите има Apple, сочи доклад на IDC

10:00 | 10.07.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Глобалните продажби на персонални компютри са нараснали с 3% през второто тримесечие на годишна база, подкрепени от търсенето на устройства с изкуствен интелект. Apple записва най-голям растеж сред производителите на персонални устройства, сочат предварителни данни на компанията за пазарни проучвания IDC, цитирани от Ройтерс.

Продажбите на компютри са достигнали 64,9 млн. бройки през трите месеца до края на юни, отбелязвайки второ поредно тримесечие на растеж след две години на спад, гласи докладът.

Според IDC продажбите на Apple са скочили с 20,8% спрямо второто тримесечие на 2023 г. Това е най-голямото повишение сред производителите на персонални компютри, следвано от 13,7% ръст на Acer Group.

Очаква се пазарът на компютри да се възстанови от затишието след предизвиканата от пандемията лавина от поръчки по време на Covid.

Две поредни тримесечия на растеж, еуфорията около компютрите с изкуствен интелект и комерсиалният цикъл за покупка на нови устройства изглежда са това, от което пазарът на персонални компютри се нуждае, казва Раян Рейт, вицепрезидент в Worldwide Device Trackers на IDC.

„Шумът очевидно е около изкуствения интелект, но се случват много неща и при покупките на компютри, които не са предназначени за изкуствен интелект, за да накарат този зрял пазар да покаже положителни признаци“, допълва той.

Въпреки това слабите резултати в Китай продължават да задържат пазара, посочва IDC, допълвайки, че без да се включва страната, продажбите в световен мащаб са нараснали с над 5% през тримесечието на годишна база.

Китайската Lenovo Group се радва на най-голям пазарен дял от 22,7%, следвана от HP с 21,1%. Dell Technologies разполага с дял от 15,5%, но продажбите ѝ са се свили с 2,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 10.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още