IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ASML: Светът се нуждае от по-старите чипове, които Китай произвежда

Автомобилната индустрия например се нуждае от по-прости компоненти, в които страната инвестира

15:20 | 08.07.24 г.
Снимка: Peter Boer/Bloomberg
Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Купувачите на чипове, включително германската автомобилна индустрия, се нуждаят от компютърни полупроводници от по-старо поколение, в които китайските производители на чипове в момента инвестират. Това коментира главният изпълнителен директор на производителя на оборудване ASML в интервю за германския вестник Handelsblatt, публикувано в понеделник и цитрано от Ройтерс.

Коментарите на Кристоф Фуке, който през април пое поста главен изпълнителен директор на най-голямата технологична фирма в Европа, бяха направени, когато Европейската комисия започна да проучва фирми, включително ASML, за техните мнения относно инвестициите на китайски фирми в по-стари чипове, важен източник от приходите за ASML.

„Автомобилната индустрия в частност, включително германската, се нуждае от много повече чипове, които се произвеждат с помощта на по-прости, отдавна познати технологии“, коментира Фуке пред вестника.

Изправени пред ограниченията на САЩ за по-напреднали технологии, китайските фирми разширяват капацитета си за производство на тези по-стари чипове, което поражда опасения у Запада относно дългосрочни възможности да се стигне до свръхпредлагане.

Фуке твърди, че глобалното търсене на такива компоненти нараства значително, но производството им не е много изгодно и западните фирми не инвестират достатъчно в тях.

"Европа не може да покрие дори половината от собствените си нужди", посочва Фуке.

Според оценка на индустриалната група SEMI китайските производители на чипове ще увеличат капацитета си с 14% през 2025 г., над два пъти по-бързо от останалия свят, до 10,1 милиона полупроводника на месец през 2025 г., което представлява около една трета от общото глобално производство.

"Ако някой иска да го забави по каквато и да е причина, тогава са необходими алтернативи. Няма смисъл да спирате някого да произвежда нещо, от което се нуждаете", категоричен е Фуке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още