IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите финансови данни на Samsung изстреляха акциите ѝ до тригодишен връх

Печалбата на гиганта нараства 15-кратно през последното тримесечие

11:14 | 05.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Samsung Electronics отчете най-бързия растеж на приходите си от продажи и печалбата от години, което отразява възстановяването на търсенето на чипове с памет, докато развитието на изкуствения интелект (AI) се ускорява в глобален мащаб, пише Bloomberg.

Най-големият производител на чипове с памет и смартфони в света отчете 15-кратен скок на оперативната печалба до 10,4 трлн. вона (7,5 млрд. долара) за тримесечието до края на юни, като успя да надмине очакванията на анализаторите. Приходите от продажби са се увеличили с около 23%, най-голямото увеличение от върховете, достигнати по време на пандемията през 2021 г. Цената на акциите на компанията нарасна с 2,3% до най-високото си ниво от януари 2021 г.

Резултатите подчертават как пазарът на чипове с памет, който достига 160 млрд. долара, се възстановява тази година от тежкия спад след пандемията, подкрепен от бума на центровете за данни и развитието на изкуствения интелект. Това търсене тласна средните цени на чиповете с памет с 15% нагоре спрямо предходното тримесечие, посочва CLSA. Случващото се помогна на най-голямото подразделение на Samsung да се справи със загубата, която записа миналата година.

Цените и на DARM, и на NAND чиповете бяха подкрепени от търсенето на AI сървъри и съхранение на данни от компаниите, а това помогна да се преодолее загубата от оценката на инвентара, твърди Санджев Рана, анализатор в CLSA Securities Korea. Бизнесът на Samsung, който се занимава с производство на чипове за други компании, също е бил подкрепен от подобреното IT търсене, казва той.

Тази седмица южнокорейското правителство заяви, че страната е изнесла най-много полупроводници в историята през юни, увеличавайки търговския излишък до 8 млрд. долара – най-големият от 2020 г.

Очаква се Samsung да обяви финалните резултати на подразделенията си на 31 юли. Въпреки че компанията печели от възстановяването на цялата индустрия, инвеститорите остават притеснени за нейната пазарна позиция в по-нови полета като AI чиповете, където се конкурира със SK Hynix.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още