IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia отвя Microsoft и Apple, превръщайки се в най-високо оценяваната компания в света

Акциите на компанията са поскъпнали с приблизително 170% от началото на годината

21:38 | 18.06.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nvidia отвя Microsoft и Apple, превръщайки се в най-високо оценената компания в света след месеци на експлозивен ценови ръст, задвижен от търсенето на чиповете ѝ и манията на инвеститорите към изкуствения интелект, съобщава Financial Times.

Акциите на компанията поскъпнаха с 3,2% до 135,18 долара във вторник, с което пазарната ѝ капитализация стигна 3,332 трлн. долара и задмина двата технологични гиганта, които отдавна си прехвърлят щафетата за първото място на американските фондови пазари.

Nvidia е основният печеливш от бума в търсенето на чипове, които могат да обучават и управляват мощни генеративни AI модели като ChatGPT на OpenAI. За по-малко от две години тя се трансформира от компания за 300 милиарда долара, бореща се с пренасищане с чипове, изострено от криптосрива, в една от най-мощните технологични компании в света, докато други гиганти от Силиконовата долина се редят, за да си осигурят най-новите ѝ продукти.

Огромните ценови ръстове на акциите ѝ са причината за около една трета от 14-процентовото увеличение от началото на годината на референтния индекс S&P 500 - възход, който шокира дори бичите наблюдатели.

„В момента превес взема човешката емоция“, коментира Тед Мортънсън, технологичен стратег в Baird. „Nvidia е фантастична компания, не ме разбирайте погрешно. Има много двигатели [на акциите]... но 40% за един месец, това не е нормално“.

Основана преди 31 години, базираната в Силициевата долина компания през изминалата година отбеляза последователни тримесечия на огромен ръст на приходите, като обяви ръст от 265% на годишна база през февруари и 262% през май. Акциите ѝ са поскъпнали с приблизително 170% от началото на годината.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг обяви, че компанията е в центъра на нова „индустриална революция“, отприщвайки силата на генеративния AI, за да трансформира всички сектори на световната икономика с интелигентни изчисления.

Google, Microsoft и Amazon са закупили серия от графични процесори Hopper за облачните си услуги. Софтуерната екосистема на Nvidia, Cuda, която предлага инструменти за разработчици, използващи нейните чипове, затвърждава господството си.

Конкуренти като AMD и Intel пуснаха свои собствени AI чипове, но все още не са отнели сериозен пазарен дял на Nvidia.

„Някой трябва да бъде номер едно и не е като акциите на Nvidia да поскъпват от само себе си – финансовите показатели се повишават дори повече“, казва Стейси Расгон, анализатор на сектора за чипове в Bernstein. „Никога не съм виждала нещо подобно от гледна точка на действителната икономика, която го движи. Това е доста невероятно“.

Състезанието да се възползват от възможностите на генеративния AI обхвана технологичния сектор. На годишната си конференция за разработчици миналата седмица Apple се присъедини, като обяви, че пакетът ѝ от генеративни модели ще бъде вграден в новите операционни системи и подписа голямо споразумение за партньорство с OpenAI.

Нарастващото влияние на Nvidia върху по-широките борсови индекси предизвиква опасения относно дългосрочната устойчивост на пазарното рали, но малко анализатори или инвеститори прогнозират обрат в краткосрочен план.

От 72 анализатори на Nvidia, следени от Bloomberg, само един оценява акциите като „продава“.

„Тази огромна тежест на пазара е наистина тревожна... ние сме на нива на концентрация, които не сме имали от 1999 г. насам – това е проблематично“, казва Ханс Олсен, главен инвестиционен директор във Fiduciary Trust, мениджър на активи за 23 млрд. долара.

Nvidia се присъедини към доминиращото дуо на Apple и Microsoft, които водят битка за позицията на най-високо оценявана компания в САЩ – и често в света – повече от десетилетие. Последният път, когато американска компания струваше повече от двете, беше през 2011 г., когато ExxonMobil беше най-високо оценяваната компания в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още