IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia изпревари Apple по пазарна капитализация

Производителят на чипове успя да премине границата от 3 трлн. долара

08:06 | 06.06.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nvidia вече беше станала най-високо оцененият производител на чипове в света. Сега вече е и първата компания за компютърни чипове, която достигна пазарна капитализация от 3 трлн. долара, пише Bloomberg.

Цената на акциите на базираната в Санта Клара, Калифорния, компания записаха рали от близо 147% тази година, прибавяйки около 1,8 трлн. долара към пазарната капитализация, докато ненаситното търсене на чиповете на гиганта, използвани за захранване на задачи с изкуствен интелект, расте рязко. В сряда стойността на книжата нарасна с 5,2% и приключи сесията на рекордното ниво от 1224,40 долара. Така пазарната капитализация на Nvidia скочи до над 3 трлн. долара и изпревари тази на Apple.

Последният път, в който Nvidia имаше по-висока стойност от Apple, беше през 2002 г., пет години преди пускането на първия iPhone. По това време и двете компании имаха стойност от под 10 млрд. долара всяка.

Nvidia не показва сигнали за забавяне на темпа и не позволява на конкурентите си да я настигнат. Главният изпълнителен директор на компанията Дженсен Хуанг заяви, че компанията планира да обновява т.нар. AI акселератори всяка година. Ръстът на цената на акциите в сряда увеличи състоянието на лидера на компанията с повече от 5 млрд. долара до 107,4 млрд. долара, сочи Bloomberg Billionaires Index.

Възходът на генеративния изкуствен интелект е една нова индустриална революция и Nvidia очаква да играе важна роля, докато технологията навлиза в персоналните компютри, коментира Хуанг по време на реч в Националния тайвански университет.

Nvidia е може би най-големият печеливш от огромния поток от разходи на бизнесите за изкуствен интелект, което ѝ помага да се включи в надпреварата за титлата на най-високо оценената компания в света. Производителят на чипове все още изостава от Microsoft по пазарна капитализация, но предвид темпа на растеж, може би е само въпрос на време Nvidia да изпревари другия гигант.

Тази година Apple изпитва затруднения на борсата, тъй като акциите ѝ са под натиск от опасенията за охлаждане на търсенето на iPhone в Китай и глоба от Европейския съюз. Книжата на компанията едва наскоро записаха ръст за 2024 г., тъй като настроенията на инвеститорите към Apple бавно се подобряват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Dani_2077
преди 3 седмици
При Microsoft и Nvidia е заслужено - работят с променлив успех от много време. При Apple си е чист балон и спекулации ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 3 седмици
До: Naemate1 Всъщност Nvidia дори не е особено високо оценена предвид размера и и особено темпа на растеж на приходите и.. При Епъл има известно надценяване, но също е далеч от това,което бих нарекъл балон.То винаги,когато стане нещо,което не вдявате, го тропосвате с етикета балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Naemate1
преди 3 седмици
Балонът ми е по-голям от балона ти ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
zelka007
преди 3 седмици
поредна компания , която струва повече от всичките подземни и надземни богатства на матушката ... все в норм ребята !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още