IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Intel се впуска в битка с Nvidia и AMD на пазара на AI чипове

Гигантът иска да си върне пазарен дял от своите конкуренти

12:05 | 04.06.24 г.
Пат Гелсингер. Снимка: Annabelle Chih/Bloomberg
Пат Гелсингер. Снимка: Annabelle Chih/Bloomberg

Американският производител на чипове Intel представи нови полупроводници с изкуствен интелект, докато се опитва да надвие конкурентите си Nvidia и AMD, които показаха предстоящите си хардуерни решения в последните два дни, пише CNBC.

Процесорът Xeon 6 на Intel има по-добра производителност и енергийна ефективност при по-тежки задачи, изпълнявани от центровете за данни, в сравнение с неговия предшественик, заяви главният изпълнителен директор Пат Гелсингер по време на технологичната конференция Computex в Тайван.

Новината беше обявена, след като Nvidia и AMD представиха нови AI чипове съответно в неделя и понеделник, докато се борят за лидерство в преживяващата бум индустрия.

Освен това се случва шест месеца, след като Intel пусна петото поколение процесори Intel Xeon за центрове за данни и два месеца след обявяването на процесора Gaudi 3 за обучение на модели с изкуствен интелект.

Във вторник Intel също така разкри, че цените на Gaudi 2 и Gaudi 3 са по-ниски от тези на конкурентните компоненти.

„Клиентите търсят високопроизводително, рентабилно обучение на генеративния изкуствен интелект. Те започнаха да се обръщат към алтернативи като Gaudi. Те искат избор. Те искат отворени софтуерни и хардуерни решения и време за пускане на пазара на решения при драматично по-ниски общи разходи за притежание“, коментира още Гелсингер.

Intel също така обяви подробности за архитектурата на своите предстоящи процесори Lunar Lake, „за да продължи да развива категорията на AI персоналните компютри“. Чиповете Lunar Lake, които се очаква да започнат да се продават през третото тримесечие, ще се конкурират с компонентите на Nvidia и AMD, които са специално проектирани за компютри с изкуствен интелект.

Intel се опитва да настигне Nvidia и AMD, след като до голяма степен остана встрани от еуфорията, свързана с изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 04.06.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още