IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите AI разходи засягат печалбата и маржа на Dell

Новината изпрати цената на акциите на гиганта със 17% надолу

11:15 | 31.05.24 г.
Снимка: Sergio Flores/Bloomberg
Снимка: Sergio Flores/Bloomberg

Dell прогнозира печалба за настоящото тримесечие, която се оказа под прогнозата на анализаторите, и сигнализира, че по-високите разходи за изграждане на сървъри, ползвани за работа с изкуствен интелект, ще намалят годишния марж. Новината изпрати цената на акциите на компанията с повече от 17% надолу по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Базираната в Тексас Dell прогнозира коригираният ѝ брутен марж да се понижи с около 150 базисни пункта през фискалната 2025 г. Компанията очаква коригираната ѝ печалба на акция да достигне 1,65 долара, плюс или минус 10 цента, през настоящото тримесечие. За сравнение, средната прогноза на анализаторите е за 1,84 долара на акция, сочат данни на LSEG.

„Предвид инфлационните разходи, конкурентната среда и по-големия микс от AI оптимизирани сървъри, очакваме нашият брутен марж да се понижи“, коментира главният финансов директор Ивон Макгил.

Засиленото търсене на високопроизводителни изчисления и мащабни центрове за данни в подкрепа на ползването на генеративен изкуствен интелект (AI) стимулира инвестициите в съвместими с AI продукти, предизвиквайки търсене на сървъри, предлагани от различни компании, включително и Dell.

„Спадът на маржа им отразява конкурентната ценова среда, тъй като пазарът все още не се е възстановил напълно, а конкурентите на Dell се опитаха да грабнат дял от него“, коментира Микако Китагава, директор в Gartner.

Продажбите на оптимизирани за AI сървъри са се увеличили повече от два пъти до 1,7 млрд. долара, а натрупаните неизпълнени поръчки са скочили с над 30% до 3,8 млрд. долара, коментира главният оперативен директор Джеф Кларк.

Наскоро Dell представи редица компютри с изкуствен интелект, ползващи процесори на Qualcomm. Освен това заяви, че нов сървър, който поддържа най-новите чипове на Nvidia, ще стане наличен от втората половина на 2024 г.

Цената на акциите на Dell е нараснала повече от двойно тази година и достигна рекорден връх по-рано тази седмица.

Компанията прогнозира, че приходите ѝ за второто тримесечие ще са между 23,5 млрд. и 24,5 млрд. долара, докато средната прогноза на анализаторите е за 23,21 млрд. долара.

Компанията повиши прогнозата за приходите си за фискалната 2025 г. до 93,5-97,5 млрд. долара спрямо по-рано очакваните 91-95 млрд. долара.

Приходите за първото тримесечие, завършило на 3 май, са нараснали с 6 на сто до 22,24 млрд. долара, прекъсвайки поредицата от шест тримесечия на спад. Коригираната печалба до голяма степен е отговорила на очакванията на анализаторите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още