IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung залага на AI и в новите си телевизори

Компанията се подготвя за лято, изпълнено със спортни събития, но има предложения и за геймъри

18:46 | 30.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Samsung
Снимка: Samsung

За Samsung 2024 г. е белязана от създаването на една нова продуктова категория – т. нар. AI телевизори. Както подсказва името им, това са телевизори с изкуствен интелект. Нашумялата технология е интегрирана в тях, за да предложи по-добро домашно забавление и повече функции. С новите си модели компанията се прицелва както към онези, които обичат домашното кино, така и към феновете на спортовете и гейминга. Това, което Samsung е подготвила за потребители, е богато портфолио от 8K, 4K, OLED модели и саундбарове.

8К предложение

Най-ключовият модел на Samsung тази година носи името Neo QLED 8K QN900D. Това е флагманът от Neo QLED гамата, а отличителното при него е, че работи с подобрения процесор NQ8 AI Gen3. Последният разполага с модул за невронна обработка, осигуряващ два пъти по-висока скорост от предшественика си, както и 8-кратко увеличение на невронните мрежи от 64 до 512.

Този телевизор е оборудван с няколко интересни функции, включително Samsung AI Upscaling и AI Motion Enhancer Pro. Първата позволява на картината да се трансформира така, че да съответства напълно на 8K дисплея, а втората гарантира проследяването на всяко движение по екрана с изключителна прецизност. По този начин всяка спортна сцена изглежда много по-прецизна и по-плавна. Изкуственият интелект е обучен да проследява внимателно движеща се топка, тъй като такава присъства в повечето от най-популярните спортове в света.  

Neo QLED 8K. Снимка: Samsung Neo QLED 8K. Снимка: Samsung

Същевремено изкуственият интелект успява да оптимизира и звука и да изолира диалога от околния шум. Телевизорът ползва и функцията Object Tracking Sound Pro, която синхронизира звука с действието на екрана, така че звукът да се движи спрямо обектите, които зрителите виждат.

Samsung е помислила и за геймърите с функцията AI Auto Gaming Mode. Телевизорът успява да разпознае типа игра и съответно да оптимизира картината и звука за нея автоматично, но потребителите могат и да персонализират настройките по свой избор.

Този модел разполага с операционната система Tizen, която също залага на допълнителна персонализация. Samsung Know Security пък се грижи за по-голяма сигурност.

Neo QLED, но в 4К

В гамата NEO QLED има и 4K телевизори. Neo QLED 4K (QN94D) например разполага със същия процесор изкуствен интелект – NQ4 AI Gen 2. Тук за картината се грижи Quantum Mini LED. При този модел рамките са изключително тънки и корпусът не се забелязва. В случая Samsung е ползвала технологията Quantum Matrix, която улавя детайли с ултрафин контрол на светлината. Функцията Motion Xcelerator 144Hz пък е специално създадена за плавни движения и бърза реакция. Тя би допаднала повече на спортните фенове и на геймърите.

Neo QLED 4K. Снимка: Samsung Neo QLED 4K. Снимка: Samsung

OLED гамата на Samsung

Сред новите акценти в портфолиото от телевизори на Samsung е първият в света OLED телевизор без отблясъци, който запазва наситеното черно и дълбокия образ. OLED телевизорите също ползват процесора NQ4 AI Gen2, но разполагат с функции като Real Depth Enhancer и OLED HDR+. И тук функцията за плавно движение и бърза реакция Motion Xcelerator 144Hz разгръща своите възможности, докато FreeSynchPremium осигурява HDR изживяване чрез визуализации с висок динамичен диапазон, докато поддържа ниска латентност – нещо от ключово значение за играещите игри. При OLED моделите потребителите могат да избират от различни размери, така че да намерят най-подходящото за техния дом.

OLED. Снимка: Samsung OLED. Снимка: Samsung

При OLED гамата присъства 4K AI Upscaling технологията, ползваща 20 невронни мрежи с изкуствен интелект, които трансформират съдържанието в близка до 4K резолюция. Цветовете пък са валидирани от PANTONE и са максимално реалистични. Телевизорите също така имат режим за запомняне на часовете на изгрева и залеза, благодарение на което автоматично могат да коригират яркостта на екрана.

Нови саундбари

За да допълни удоволствието от домашното кино, Samsung пусна и нов саундбар от серията Q, наречен Q990D. Той разполага с 11.1.4-канална конфигурация с безжичен Dolby Atmos. Иновацията при това устройство е функцията Sound Grouping, която предлага изпълващ помещението звук, както и опция за индивидуално слушане. По този начин потребителите могат да се наслаждават на съдържанието през задните високоговорители и да не пречат на останалите хора в стаята.

От своя страна, изключително тънките саундбарове S800D и S700D предлагат високо качество на звука и имат елегантен дизайн, без да привличат прекалено внимание. Всички тези устройства ползват аудиотехнологии като Q-Symphony. По този начин те могат да се интегрират с телевизорите и да предлагат още по-добър звук при гледане на филм например.

Саундбарите в серията S попадат в категорията лайфстайл устройства на Samsung, а идеята на компанията е те да пасват добре с всеки от моделите на компанията.

Music Frame

Към портфолиото на Samsung се присъединява едно изцяло ново устройство, наречено Music Frame. То съчетава домашна колонка с артистичен дизайн, а според компанията вдъхновението идва от лайфстайл телевизора на компанията The Frame. Music Frame предлага безжично аудио, комбинирано с интелигентни функции, но служи и като красива част от интериора, защото може да показва лични или други снимки. И това устройство може да се комбинира с телевизор и саундбар, с което Samsung акцентира върху екосистемата си от устройства, работещи заедно.

Music Frame. Снимка: Samsung Music Frame. Снимка: Samsung

Зад Music Frame Стои идеята за по-интересния дизайн на аудио устройствата в дома. Всъщност дизайнът може да се променя според вкуса и пространството. Устройството може да показва всякаква снимка, но е с много изчистен дизайн и предлага високо качество на звука. Същевременно може да се ползва като гласов асистент и с гласови команди да се извикват музикални услуги, поддържани от Google и Alexa. Интересното при тази колона е, че разбира къде е позиционирана и спрямо това оптимизира звука.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още