IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съживяването на пазара на компютри тласна нагоре приходите на HP

Компанията се надява да яхне новата вълна на търсенето

08:39 | 30.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

HP Inc надмина прогнозата на Wall Street за приходите си за второто тримесечие, подсказвайки, че пазарът на персонални компютри се възстановява, тъй като клиентите започват да обновяват устройствата си, предава Ройтерс.

Подобно на други производители на персонални компютри, HP преживя бум на продажбите по време на пандемията, когато потребители, компании и училища си набавяха технологични продукти. След това обаче последва двугодишен спад на продажбите, който едва сега отслабва.

HP се надява да яхне тази нова вълна, след като миналата седмица Microsoft представи набор от нови функции с изкуствен интелект, предназначени за работа на ново поколение компютри.

Главният изпълнитен директор Енрике Лорес коментира в интервю за Ройтерс, че очаква около 10% от продажбите на персонални компютри на HP да бъдат именно на такива „AI компютри“ през втората половина на фискалната 2024 г.

„AI компютрите ще бъдат много по-важни през 2025 г.“, коментира Лорес. „Нашата фискална година година завършва в края на октомври. Така че ще сме в самото начало на следващото поколение AI компютри“.

Лорес твърди, че клиентите в образователния сектор са тласнали нагоре приходите от продажби за второто тримесечие, тъй като училищата обновяват своите системи след близо двугодишен спад на търсенето след Covid-19.

HP отчете приходи от 12,8 млрд. долара за второто тримесечие, което се оказа над средната прогноза на анализаторите за 12,6 млрд. долара, сочат данни на LSEG.

Компанията обяви, че приходите от продажби на сегмента ѝ за персонални системи, в който попадат настолните компютри и лаптопите, са нараснали с 3% спрямо година по-рано, докато сегментът с принтери е записал спад от 8%.

Сега компанията очаква коригираната ѝ печалба за фискалната 2024 г. да бъде в диапазона от 3,30 до 3,60 долара на акция спрямо по-ранна прогноза за 3,25 до 3,65 долара на акция. Средната стойност на този дизапазон е 3,45 долара, което е над средната прогноза на анализаторите за 3,43 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още