IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли AI да върне компютрите отново на върха

Microsoft, HP, Dell и други представиха нов вид лаптоп с изкуствен интелект, а нализаторите очакват Apple да представи нещо подобно

07:36 | 22.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Надпреварата изкуственият интелект (AI) да се постави във всичко минава през добрия стар лаптоп.

В понеделник Microsoft представи нов вид компютър, създаден за AI. Машините, каза Microsoft, ще се задвижват от AI системи върху чипове и други устройства вътре в компютрите, така че да са по-бързи и по-лични.

Новите компютри, наречени Copilot+, ще позволяват хората да използват AI, за да намират по-лесно документи и файлове, по които са работили, имейли, които са прочели, или сайтове, които са посетили. AI системите освен това ще автоматизират задачи като редактиране на снимки и езикови преводи.

Новият дизайн ще бъде включен в лаптопите Surface на Microsoft и продукти висок клас, които работят с Windows, предлагани от Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo и Samsung – някои от най-големите производители на компютри в света.

Компютрите с AI, вярват анализатори от индустрията, може да обърнат дългогодишния упадък във важността на персоналния компютър, пише New York Times. През последните две десетилетия търсенето на най-бързите лаптопи намаля, тъй като много софтуерни продукти бяха изместени към облачни компютърни центрове. Силна интернет връзка и уеб браузър бяха всичко, от което повечето хора се нуждаеха.

Изкуственият интелект обаче разширява тази връзка от разстояние до максимум. ChatGPT и други генеративни AI инструменти се изпълняват в центрове за данни, пълни със скъпи и сложни чипове, които могат да обработват най-големите, най-модерните системи. Дори на най-напредналите чатботове им отнема време, за да получат заявка, да я обработят и да изпратят отговор. Освен това е изключително скъпо за управление.

Microsoft иска AI системите да работят директно от персоналния компютър, за да елиминира това време на забавяне и да намали цената. Компанията намалява размера на AI системите, наречени модели, за да ги направи по-лесни за работа извън центровете за данни. Според Microsoft повече от 40 ще работят директно на лаптопите. По-малките модели обикновено не са толкова мощни или точни, колкото най-съвременните AI системи, но стават достатъчно по-добри, за да бъдат полезни за средностатистическия потребител.

„Навлизаме в нова епоха, в която компютрите не само ни разбират, но могат да предвидят какво искаме и нашите намерения“, каза Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft, на събитие в централата в Редмънд, щата Вашингтон.

Анализаторите очакват Apple да последва примера следващия месец на конференцията си за софтуерни разработчици, където компанията ще обяви основни промени във виртуалния си асистент Siri и цялостна стратегия за интегриране на повече AI възможности в своите лаптопи и iPhone.

Дали компютрите с AI ще станат популярни зависи от способността на компаниите да представят убедителни причини купувачите да ги изберат. Първоначалните продажби на тези нови компютри, които струват над 1000 долара, ще бъдат малки, смята Лин Хуанг, анализатор в IDC, който следи отблизо пазара. Но до края на десетилетието, ако приемем, че AI инструментите се окажат полезни, те ще бъдат „вездесъщи“, прогнозира той. „Всичко ще бъде компютър с AI“.

Компютърната индустрия търси начин да разтърси пазара. Потребителите обновяват компютрите си по-рядко, тъй като музиката и снимките, които някога съхраняваха на машините, сега често се намират онлайн, в Spotify, Netflix или iCloud. Покупките на компютри от компании, училища и други институции най-накрая се стабилизираха след бума – и последвалия срив – по време на пандемията.

Някои смартфони от висок клас вече интегрират AI чипове, но продажбите са недостатъчни, тъй като функциите „все още не са достатъчно усъвършенствани, за да катализират по-бърз цикъл на надграждане“, пише Мехди Хосейни, анализатор в Susquehanna International Group, в бележка. Ще мине поне още една година, смята той, преди достатъчно значими пробиви да накарат потребителите да им обърнат внимание.

На събитието Microsoft показа нови лаптопи с функция, която оприличи на фотографска памет. Потребителите могат да поискат от Copilot, чатбота на Microsoft, да използва функция, наречена Recall, за да потърси файл с въпрос, като например: „Можеш ли да ми намерите видео разговор, който имах с Джо наскоро, когато държеше чаша с надпис „I Love New York?“. След това компютърът веднага ще може да извлече файла, съдържащ тези подробности, тъй като AI системите непрекъснато сканират какво прави потребителят на лаптопа.

„Той помни неща, които аз забравям“, казва Мат Барлоу, ръководител на маркетинга на Microsoft за компютрите Surface, в интервю.

Microsoft заяви, че информацията, използвана за функцията Recall, се съхранява директно на лаптопа с цел поверителност и няма да бъде изпращана обратно към сървърите на компанията или да бъде използвана за обучение на бъдещи AI системи. Паван Давулури, изпълнителен директор на Microsoft, отговарящ за Windows, казва, че със системата Recall потребителите също ще могат да се откажат от споделяне на определени видове информация, например посещения на конкретен сайт, но че някои чувствителни данни, като финансова информация и поверителни сесии за сърфиране, няма да бъдат наблюдавани по подразбиране.

Microsoft също така показа транскрибиране на живо, които превеждат текстове в реално време, като според компанията функцията ще е достъпна за всяко видео, което се предава на екрана на лаптопа.

Миналия месец Microsoft пусна достатъчно малки AI модели, за да работят на телефон. Компанията каза, че те се представят почти толкова добре, колкото GPT-3.5 – много по-голямата система, която първоначално беше в основата на чатбота ChatGPT на OpenAI, когато дебютира в края на 2022 г.

Производителите на чипове също постигат напредък, например регулиране на живота на батерията на лаптопа, за да позволят огромния брой изчисления, които AI изисква. Новите компютри имат специални чипове, създадени от най-големия доставчик на чипове за смартфони Qualcomm.

Въпреки че типът чип в новите AI компютри, известен като единица за невронна обработка, е специализиран в обработката на сложни AI задачи, като например генериране на изображения и обобщаване на документи, ползите все още могат да бъдат незабележими за потребителите, казва Субарао Камбампати, професор и изследовател на изкуствения интелект в Arizona State University.

По-голямата част от обработката на данни за AI все още трябва да се извършва на сървърите на компанията вместо директно на устройствата, така че засега е важно хората да имат бърза интернет връзка, добавя той.

Чиповете за невронна обработка обаче ускоряват и други задачи, като редактиране на видео или възможността за използване на виртуален фон във видео разговор, казва Брад Линдер, редактор на технологичния блог Liliputing от почти две десетилетия. Така че, дори ако хората не се възползват от шума около изкуствения интелект сега, в крайна сметка може да се сдобият с AI компютър по други причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още