IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се горещо спортно лято. Какъв телевизор да изберем за него?

От Олимпийските игри до Европейското първенство по футбол – Samsung е помислила за доброто изживяване на всеки зрител

11:00 | 22.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Samsung Electronics
Снимка: Samsung Electronics

Лятото на 2024 г. ще бъде белязано от редица ключови спортни събития - като започнем от финала на Шампионската лига и този на NBA в САЩ през юни, преминем през Европейското първенство по футбол и стигнем до ATP Wimbledon и Олимпийските игри. Тези вълнуващи турнири обещават неповторима емоция за спортните фенове. Ако сте сред тях, вероятно искате да гледате всичко това на телевизор, който предлага не само перфектно качество на картината, но и възможности за персонализация и страхотен звук.

Добрата новина е, че южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics наскоро представи нови модели телевизори, които комбинират всичко това. След като заложи на изкуствен интелект в последните си модели смартфони, компанията реши да интегрира горещата технология и в своите телевизори, правейки важна стъпка напред.

Какво ни е нужно за едно добро спортно изживяване?

Снимка: Samsung Снимка: Samsung

По-добра картина

Детайлите категорично са едно от най-важните неща, когато става дума за спорт. Разбира се, че всеки футболен фен иска да види максимално точно дали някой футболист не е докоснал с ръка топката например. Малките подробности всъщност са изключително важни в спорта, особено когато става дума за олимпийски медали. Защо тогава да се лишите от удоволствието да бъдете максимално близо до случващото се, било то и от разстояние?

При новите 8К AI телевизорите на Samsung гледането на спортни събития е абсолютно удоволствие и благодарение на подобрения процесор NQ8 AI Gen 3, който идва с QN900D модела  от гамата Neo QLED. Специалното при този процесор е, че разполага с модул за невронна обработка (NPU), който работи два пъти по-бързо от предходния модел. Освен това включва 8-кратно увеличение на използваните невронни мрежи, като от 64 стават 512. Благодарение на това всеки детайл от спортните събития се вижда ясно и кристално и помага на зрителите да не пропускат важните детайли.

Ролята на усъвършенстваните AI невронни мрежи е да трансформират съдържанието от различни източници и да го превръщат в реалистично 4K и 8К качество. Това се случва посредством функцията AI Upscaling, която при спортни събития може да е изключително важна за по-истинското усещане на потребителите. Тази функция присъства при новите Neo QLED 8K и 4К предложения на Samsung, както и при актуалните OLED телевизори на компанията, представени наскоро. При 8K флагмана QN900D това мащабиране вече е на съвсем друго ниво и удоволствието за зрителя е много по-голямо, защото картината се напасва, така че да съответства най-добре на екрана.

Спортът предполага особена динамика, която при QN900D е наистина подобрена чрез функцията AI Motion Enhancer Pro. Тя гарантира, че няма да има насичане и при високия скок например може да се види изключително плавно красивото движение на тялото във въздуха. Samsung се е погрижила за това да добави по-реалистична дълбочина на картината, която прави спорта още по-вълнуващ. За нея се грижи функцията Real Depth Enhancer Pro, която идва наградена при Neo QLED 4K QN95D and QN90D, а нейната роля можем да забележим по-детайлно при футболни мачове, когато общият план е по-важен. Какво точно прави тя – оптимизира изключително внимателно мини LED блокове и засилва контраста, така че да предложи реалистично изображение. Усещането се доближава до гледането на 3D видео и е наистина специално.

Снимка: Samsung Снимка: Samsung

Качествен звук

Каквото и да си говорим, звукът, предаващ вълнението на публиката и на самите спортисти, е изключително важен, когато гледаме спортни събития. Понякога една въздишка, вик или песен на публиката въздействат изключително силно на емоционално ниво за зрителите. Samsung е помислила и за това. Тя е използвала изкуствен интелект и в аудио функциите на новите си Neo QLED  8K и 4K ,както и при OLED телевизори.

На първо място изкуственият интелект може да анализира съдържанието, което се предава по телевизора, и да изолира гласовете от фоновите звуци, както и околния шум в стаята на потребителя. По този начин детайлите в звука стават много по-ясни, дори и децата да тичат около вас и да вдигат врява.

Същевременно функцията Adaptive Sound Pro извършва AI оптимизация на звука. Тя отчита какви са параметрите на стаята на зрителя и тези на аудио съдържанието и допълва останалите аудио опции, като балансира перфектно звука.

Но може би най-важната аудио функция на AI телевизорите на Samsung, що се касае до спорта, тoва е Object Tracking Sound. Както подсказва името ѝ, изкуственият интелект се грижи за това да следи накъде се движат обектите на картината и предава звука в точната посока, за да създаде много по-реалистично изживяване.

Не на последно място, сигурността е от първостепенно значение, а със Samsung Knox всяка функция, приложение и платформа ползват надеждна защита, което позволява свързаните изживявания да останат поверителни и защитени.

Снимка: Samsung Снимка: Samsung

Персонализация

Ролята на изкуствения интелект тук е и инструмент за допълнителна персонализация. При новите телевизори на Samsung има специален режим, който настройва картината от всеки кадър според личните предпочитания на потребителя. Дори и да не можете да си позволите билети за някое от големите спортни събития това лято, това не означава, че трябва да се лишите от удоволствието да бъдете максимално близо до тях и то по начин, който ви допада.

Новите AI телевизори на Samsung отварят вратата към една нова ера в телевизионното изживяване. А когато на хоризонта се задават едни от най-вълнуващите спортни събития, възможностите за потапяне в тази емоция вече са на една ръка разстояние.

Снимка: Samsung Снимка: Samsung

 

Последна актуализация: 11:00 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Финанси виж още