IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Дел: AI компютрите ще са нещо стандартно през 2025 г.

Dell Techologies залага на това в новата си серия устройства

21:02 | 20.05.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Dell Technologies представя нова серия персонални компютри, оптимизирани за задачи с изкуствен интелект (AI), като залага, че те ще помогнат за възстановяването на един отдавна сблъскващ се с проблеми бизнес, пише Bloomberg.

„Ще ги доставяме в големи количества“ тази година, коментира главният изпълнителен директор Майкъл Дел в интервю. До следващата година „ще бъде нещо стандартно“.

Така наречените AI компютри съдържат единици за невронна обработка – вид чип, който има за цел да ускори работата на изкуствения интелект. Тези чипове ще бъдат произведени от Qualcomm за лаптопите, които Dell обяви в понеделник по време на годишната си конференция. От ръководството на Dell твърдят, че персоналните компютри включват също специален бутон за извикване на услугата AI Copilot на Microsoft, която използва генеративен изкуствен интелект, за да автоматизира бизнес задачи като обобщаване на документи и писане на бележки.

Пазарът на компютри записа исторически спад на търсенето през последните две години. Много потребители, фирми и училища закупиха лаптопи в първите месеци на пандемията, но все още не са ги обновили. Предвид разпространението на основните чатботове и инструменти с генеративен AI през изминалата година, Dell и други производители на компютри смятат компютрите с изкуствен интелект за възможност за съживяване на търсенето.

Въпреки че оптимизираните за AI компютри ще започнат като „по-усъвършенстван“ продукт, те „ще се влеят в масовия поток доста бързо“, смята Майкъл Дел. „Искате ли да купите компютър, който не е способен да прави онези неща с изкуствен интелект, които ще искате да правите в бъдеще? Не мисля“.

През първото тримесечие на годината световните продажби на компютри се увеличиха за първи път от края на 2021 г., обяви през април компанията за пазарни проучвания IDC. „Освен ръст на продажбите, компютрите с изкуствен интелект също така се очаква да имат по-високи цени, предоставяйки допълнителни възможности за производителите на компютри и компоненти“, пише анализаторът на IDC Джитеш Убрани.

Въпреки че Dell е известна с персоналните си компютри, напоследък инвеститорите се фокусират върху сървърния бизнес на компанията, който се съживи благодарение на търсенето на по-мощно оборудване, което може да се справя с AI натоварвания.

Цената на акциите на Dell се повиши с 95% тази година до края на търговията в петък. По-рано този месец тя достигна рекорден връх, след като анализатори на Morgan Stanley заявиха, че бизнесът с AI сървъри и съхранение на компанията набира повече сили, отколкото се очакваше по-рано. Анализаторът от Evercore ISI Амит Дарянани миналата седмица написа, че Dell е спечелила „голяма част от бизнеса за изграждане на AI сървъри за Tesla”. Dell отказва да коментира сделката.

До голяма степен вълнението на инвеститорите зависи от отношенията на Dell с Nvidia – най-добрият производител на процесори, които захранват работните натоварвания, свързани с AI. Nvidia помага на Dell да си осигури по-мощни чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 15
khao
преди 1 месец
"От ръководството на Dell твърдят, че персоналните компютри включват също специален бутон за извикване на услугата AI Copilot на Microsof.... баси кефа... цел ден цъкаш един бутон и АИ ти върши цялата работа.. :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 14
khao
преди 1 месец
първия абзац от статоята звучи като скам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още