IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният поддоставчик на Apple отчете по-слаба печалба от очакваното

Hon Hai Precision Industry страда от по-слабите продажби на iPhone в Китай

12:04 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Hon Hai Precision Industry Co. отчете по-слаба от очакваното печалба, след като търсенето на iPhone остана недостатъчно добро в Китай. Въпреки това компанията прогнозира значителен растеж през настоящото тримесечие, пише Bloomberg.

Тайванската компания, която е ключов партньор както на Apple, така и на Nvidia, даде прогнозата, след като отчете най-високите си месечни приходи от продажби от началото на 2023 г., подкрепена от търсене на сървъри заради бума на изкуствения интелект. Гигантът отчете 22 млрд. нови тайвански долара (679 млн. долара) печалба за тримесечието до края на март. Въпреки че сумата е нараснала със 70% на годишна база, тя не успя да изпълни средната прогноза за 29,1 млрд. нови тайвански долара.

Това разминаване отчасти отразява завишените очаквания около AI, които помогнаха за повишаването на цената на акциите на Hon Hai с над 60% тази година. Компанията е подкрепена от големите инвестиции в AI инфраструктура като центровете за данни. През март директорите на компанията заявиха, че сървърният бизнес може да нарасне с до 40% тази година.

Във вторник японската дъщерна компания Sharp заяви, че продава своя бизнес за модули за камери и чипове и превръща ключов завод за дисплеи в Сакаи в AI център за данни.

Бизнесът на Hon Hai с изкуствен интелект се оказва лъч светлина в иначе затруднената компания, която остава силно свързана с пазара на смартфони. Инвеститорите се надяват, че бумът на търсенето на изкуствен интелект ще помогне на най-големия поддоставчик на Apple да диверсифицира бизнеса си отвъд работата по iPhone. Apple носи повече от половината от проходите от продажби на Hon Hai.

Търсенето на iPhone в Китай спадна с около 27% през първите три месеца на 2024 г. по данни на местните власти, макар че Apple твърди, че бизнесът ѝ със смартфони в азиатската страна е нараснал. По-рано Hon Hai отчете по-голям от очакваното спад от 9,6% на общите приходи от продажби за първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още