IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай се е сдобил с наскоро ограничените за внос в страната чипове на Nvidia

Това се е случило чрез сървъри на Super Micro и Dell, показват тръжни документи, разгледани от Ройтерс

11:01 | 23.04.24 г.
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Нито един от китайските купувачи и продавачи на дребно не е отговорил на въпросите на Ройтерс по въпроса.

Nvidia казва, че системите, изградени с нейните графични процесори (GPU) - чипове, които разделят компютърните задачи на по-малки части и ги обработват заедно - и препродавани от трети страни, трябва да отговарят на ограниченията в САЩ.

„Ако установим, че някой продукт впоследствие е бил препродаден в нарушение на правилата за контрол на износа в САЩ, ще работим с нашите клиенти, за да предприемем подходящи действия“, казва говорителят на компанията.

Super Micro твърди, че отговаря на изискванията на САЩ за продажбата и износа на GPU системи за региони и страни, които изискват лицензи.

„Ако разберем, че трета страна е изнасяла или реекспортирала без необходимите лицензи, ние разследваме въпроса и предприемаме подходящи действия“, се казва в съобщението.

Във връзка с търговете, в които са установени нейни продукти, Super Micro казва, че те представляват „по-старо поколение или сървъри с общо предназначение, които не са способни на най-мащабните AI операции, като такива са били налични в Китай преди регулациите за контрол на износа“. Доставчиците пък "не са известни клиенти на Super Micro", казва компанията.

Говорител на Dell твърди, че компанията „не е открила никакви доказателства за доставката на продукти, конфигурирани с ограничените чипове, които сте изброили, до организациите, които сте посочили“, но също така продължава да разследва.

В имейл Gigabyte посочва, че спазва тайванските закони и международните регулации. Тя не е отговорила на последващи въпроси относно търговете, които са идентифицирали нейни продукти като източник на забранени чипове на Nvidia. Министерството на икономиката на Тайван казва, че очаква тайванските компании да спазват експортния контрол на САЩ.

Сделките са оповестени в дузина търгове, които Ройтерс е открила в публични бази данни, които обхващат само малка част от покупките на китайските държавни звена. Но тази моментна снимка показва, че Китай все още има достъп до усъвършенствани полупроводници, които според американските власти могат да поддържат AI за военни приложения

Всяка от покупките е била ограничена до няколко сървъра и няколко десетки забранени чипа. Все пак те могат да бъдат полезни за обучение на модели и провеждане на напреднали изследвания, твърдят седем анализатори и ръководители от индустрията.

Търговете - оценени между 71 500 юана и 1,86 млн. юана, или около 10 хил. и 259 хил. долара - не уточняват предназначението.

Съгласно китайското законодателство агенциите за обществени поръчки, представляващи държавни или свързани с държавата купувачи, трябва да проверят дали даден доставчик може да изпълни търга, преди да бъде обявен за победител и да бъде подписан договор.

Ройтерс анализира само търгове, чиито победители са обявени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 23.04.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още