IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на PlayStation 5 надхвърлиха 50 млн. броя

Sony се радва на добра пазарна инерция

18:27 | 20.12.23 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Sony се радва на силна инерция, набрана от нейната конзола PlayStation 5, коментира старши директор по игрите. Продажбите от пускането на конзолата досега надхвърлят 50 млн. бройки, а гигантът е записал най-добрите си продажби на устройството по време на Черния петък, предава Ройтерс.

Развлекателният конгломерат очаква силно представяне на PS5, която е на пазара от четири години, като по време на празничния сезон на пазаруване смята, че ще постигне целта си за рекордните 25 млн. бройки за текущата фискална година, която завършва на 31 март.

„Предвид инерцията, която имахме през ноември, и това, което виждаме през декември, като цяло се чувстваме много добре по отношение на общите ни продажби“, коментира Ерик Лемпел, старши вицепрезидент по глобалния маркетинг, продажбите и бизнес операциите в Sony Interactive Entertainment.

Гейминг бизнесът на Sony беше най-голямото звено по продажби и има втория по големина принос към оперативната печалба след музиката през последната фискална година.

Коментарите на мениджмънта през август, че продажбите на PS5 са по-слаби от очакваното, доведоха до безпокойство сред инвеститорите. Sony каза, че целта ѝ от 25 млн. продадени бройки е „висока и не е лесно постижима“. Компанията се стреми да постигне добър баланс между обема на продажбите и рентабилността.

Продажбите на PS5 бяха засегнати от проблеми с веригата на доставките в ранните дни на жизнения цикъл на устройството. Тези предизвикателства отслабнаха, а сега компанията набира инерция, включително на 20 октомври пусна добре приетата игра „Marvel’s Spider-Man 2”.

Увеличението на продажбите на Sony се случва в момент, в който индустрията обсъжда бъдещето на конзолите, тъй като напредъкът на облачните технологии обещава, че на преден план ще излязат игрите, които не са обвързани с обемист хардуер.

Засега конзолите продължават да привличат геймърите, а остарялата конзола Switch на Nintendo тази година дори получи тласък от пускането на игри като най-новото заглавие от поредицата „Zelda”.

Предстоящите заглавия за PlayStation включват „The Last of Us Part II Remastered“, която ще се появи през януари, и „Final Fantasy VII Rebirth“ през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още