IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia се изправя срещу Intel на пазара на компютърни процесори

Гигантът работи по базирани на дизайна на Arm чипове

10:48 | 24.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nvidia използва технология на Arm Holdings, за да разработи чипове, които биха се конкурирали с процесорите за персонални компютри на Intel. Това засилва надпреварата между двата производителя на полупроводници, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Nvidia, чиито чипове за изкуствен интелект (AI) вече доминират на пазара, се опитва да направи и процесори за персонални компютри, казват източниците, пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират въпроса. Процесорите ще работят с операционната система Windows на Microsoft и ще бъдат бъдат пуснати в продажба най-рано през 2025 г.

Основният конкурент на Intel на пазара на чипове за персонални компютри е Advanced Micro Devices, която също работи по базирани на архитектура на Arm процесори, допълват източниците. AMD в момента лицензира технологията на Intel.

Новината разтърси инвеститорите, коeто изпрати цената на акциите на Intel с 3,1% надолу, въпреки че това не е първият опит за ползване na технологията на Arm (популярна в смартфоните) за опити за пробив в индустрията за процесори за персонални компютри. През годините редица компании се насочиха към традиционните процесори за персонални компютри, но без да постигнат нещо съществено. Самата Nvidia преди повече от десетилетие излезе на пазара под ръководството на бившия си главен изпълнителен директор Рене Хаас, който сега управлява Arm.

Windows RT, който Microsoft представи на CES през 2011 г., е проектиран да работи с дизайн на Arm. Първите устройства Surface на Microsoft бяха базирани на тази операционна система и използваха чипсет Nvidia Tegra. Но тези ранни модели не станаха особено популярни сред потребителите.

Apple обаче предложи по-нов модел в опитите си да замени технологията на Intel. Компанията спря да ползва процесори на Intel в компютрите си Mac и заложи на собствен дизайн, който е базиран на стандартите на Arm. На тази промяна дори приписва увеличаването на продажбите на Mac. Qualcomm, най-големият производител на чипове за смартфони в света, в момента е единственият производител на базирани на архитектурата на Arm чипове за компютри с Windows.

Ройтерс по-рано писа за усилията на Nvidia, които изпратиха цената на акциите на Arm с 4,9% нагоре в Ню Йорк. Nvidia записа 3,8% ръст на борсата.

Представители на AMD, Arm и Nvidia са отказали да коментират въпроса.

Ходът ще представлява атака срещу Intel на нейна територия в труден момент за пионера в производството на компютърни процесори. Под ръководството на главния изпълнителен директор Пат Гелсингер Intel се бори да си върне пазарен дял и технологичното предимство. Навлизането на Nvidia и AMD в една сфера, където са Apple и Qualcomm, само допълва предизвикателствата пред нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още