IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mate X3 - новият премиум претендент на Huawei в битката на пазара на сгъващи се смартфони

Красивият дизайн и добрите възможности на устройството няма да оставят потребителите безразлични

16:08 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group
Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

В лигата на сгъващите се смартфони все още се борят само отбрани играчи, особено що се касае до най-добрите устройства на пазара. Това се дължи най-вече на факта, че технологията все още е доста скъпа, а и изисква допълнителни разходи за развойна дейност от страна на компаниите. Ако сред производителите на смартфони има първенец по разходи за R&D като дял от приходите, това определено е Huawei.

Технологичният гигант, който САЩ се опитаха да притиснат с множество санкции, не крие, че инвестира значителна част от средствата си в това да разработва иновации. Резултатът от всичко това виждаме и в новия сгъваем премиум модел Huawei Mate X3.

Дизайн и дисплеи

По отношение на дизайна това категорично е най-доброто, което Huawei е правила в серията си от сгъваеми устройства. Тъй като в сгънато положение двете части на екрана се допират добре, това гарантира, че устройството се усеща значително по-тънко спрямо по-ранни модели. Всъщност дебелината е едва 5,3 милиметра и това определено ще ви направи впечатление. Като се има предвид, че телефонът не се сгъва като мида, трябва да имате предвид, че размерите му са 156,9 x 72,4 x 11,08 милиметра. Идеята на Huawei тук е по-скоро в сгънато положение да има усещането за традиционен смартфон, който не е много дебел, а в разгънато положение да получаваме всички бонуси на премиум модела.

Huawei Mate X3. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group Huawei Mate X3. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Когато разтворите телефона, ще ви се стори изключително тънък, но тук го няма усещането за чупливост, което създаваха първите модели със сгъваеми екрани. Краищата му са заоблени, което му придава особено приятна форма.

Това, че устройството е от висок клас, се вижда на пръв поглед, предвид гърба от красива зелена веган кожа, по която не остават пръстови отпечатъци. Системата от камери пък е позиционирана в красив сребрист кръг на гърба на телефона.

За всеки, който купува такъв тип устройство, е важна неговата издръжливост, особено когато става дума не за един, а за два екрана. Huawei е решила този проблем, като ползва покритие с Kunlun Glass за външния дисплей, което е 10 пъти по-устойчиво на падания спрямо предходното поколение на телефона. Вътрешният дисплей пък е изработен от специални устойчиви флуидни материали, благодарение на което може да бъде огънат. Тук устойчивостта е 4 пъти по-голямо спрямо предишния модел. 

Говорейки за устойчивост, няма как да не споменем една от най-впечатляващите характеристики на Mate X3. Той има IPX8 сертификат за водоустойчивост и също така е с подобрен алгоритъм за работа при мокър екран. Когато по него има капки, като при дъжд например, няма проблеми със задаването на команди и дисплеят реагира безпроблемно. За смартфон с огъващ се екран, това са наистина важни стъпки напред. 

Huawei Mate X3. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group Huawei Mate X3. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Основното, което трябва да знаете за екраните, е, че външният е 6,4-инчов 3D OLED с резолюция 2504 x 1080, а вътрешният, който се сгъва, е 7,85-инчов OLED с резолюция 2496 x 2224. И двата са със 120Hz честота на опресняване, като показват до 1,07 млрд. цвята. Смартфонът работи с X-True технология, адаптираща цветовете спрямо светлината наоколо, като същевременно запазва цветовете максимално точни и добре видими както на твърде светло, така и на тъмно. Благодарение на това им сертификати Colour Accuracy и Precise Colour от TÜV Rheinland.

Батерия

Huawei Mate X3 разчита на батерия, чийто капацитет е 4800 mAh. Тук е важно да уточним, че батерията не пада толкова бързо, защото обичайно се ползва по-малкият външен екран, особено за бързи задачи. Това съответно пести от живота на батерията, която иначе би губила по-бързо заряд при ползване на вътрешния по-голям дисплей. Хубавото е, че това се случва съвсем естествено и не се налага да мислите дали имате достатъчно заряд за целия ден – моделът е измислен така, че да е удобен във всеки един сценарий. Разбира се, ако гледате повече видео или играете игри, ползвайки вътрешния екран, можете да очаквате малко по-бързо изтощаване на батерията.

Huawei Mate X3. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group Huawei Mate X3. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Тя е с мощност от 66W и за нея е предвидено зарядно, което е добавено в кутията. Както и при други модели на Huawei,  активирането на бързото зареждане изисква да задържите пръста си на екрана в момента, в който той индикира, че устройството започва да се зарежда. Веднага ще видите ускоряване на показваната анимация и процентът на заряда ще започне да расте много по-бързо. Отвъд това Mate X3 поддържа и 50-ватово безжично зареждане.

Камери

Що се отнася до камерите, със сигурност няма да останете разочаровани. Основната е 50MP с f/1.8, като в случая става дума за RYYB сензор, предлагащ лазерен автофокус и оптична стабилизация. Всичко това е допълнено от 12-мегапикселова перископна телефото камера с оптична стабилизация, а третата е 13MP ултраширокоъгълна, която разполага с автофокус. Компанията е заложила на 10-канален сензор, чиято задача е да предлага максимално реалистични цветове. Селфи камерите са по 8MP.

Huawei Mate X3. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group Huawei Mate X3. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Както и в други свои устройства, Huawei тук ползва системата XD Fusion Pro и XMAGE технологията, за да гарантира по-добро качество на снимките. Всъщност XMAGE е разработка на Huawei, която замени тази на Leica след края на партньорството между двете.

Това, което може да очаквате от камерите, са кадри с добър баланс на бялото, изчистени от шум, множество детайли и реалистични цветове. Същевременно телефонът прави страхотни портрети с чудесен боке ефект.

Едно от най-големите предимства на камерите на Huawei е, че правят изключително ясни снимки при ниска осветеност, благодарение на добре развития режим за нощни кадри, които излизат значително по-светли. Това важи с пълна сила и за селфи камерите.

При видеото има опция за 4K заснемане при 60fps.

Софтуер

При софтуера няма особени изненади. Смартфонът ползва EMUI 13.1, базиран на Android. Huawei продължава да няма достъп до мобилните услуги на Google, но пък не спира да разширява магазина си за приложения AppGallery, на който заложи силно след американските санкции. В него можете да откриете включително и много локални предложения, на български банки например. Освен това има лесни и интуитивни варианти за намиране на почти всяка услуга, която ви трябва, включително Google Maps, Google Photos, Google Meet, Gmail и други.

Едно от по-любопитните, но и полезни неща при този модел, е, че можете да ползвате телефона в полуотворено положение, включително за провеждане на видео разговори например, както и за правене на селфита с вътрешната камера.

Huawei Mate X3. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group Huawei Mate X3. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Mate X3 е изключително удобен за работа, защото можете да ползвате едновременно различни приложения, като да водите видео разговор и да си пишете бележки междувременно. В този смисъл е подходящ за всеки, който търси надеждно устройство, на което да разчита за ежедневни работни задачи.

В заключение

Huawei Mate X3 със сигурност няма да ви остави безразлични – като започнете от дизайна, през възможността за работа, за правене на детайлни снимки във всякакви условия, достатъчната устойчивост и издръжливост. За пореден път технологичният гигант доказва, че неслучайно се бори в този развиващ се сегмент и затвърждава позициите си в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Финанси виж още