IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отслабващото търсене застигна бизнеса на TSMC

Производителят на чипове не успя да изпълни прогнозата за тримесечните си приходи за първи път от две години

10:15 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) за първи път от две години не успя да изпълни прогнозата за тримесечните си приходи, което подсказва, че глобалният спад на търсенето на електроника започва да застига и гиганта в производството на чипове, пише Bloomberg.

Случващото се подсказва, че дори TSMC, с нейните технологии и предимството на мащаба, не може да избяга от забавянето на потребителските разходи по света, засегнато от нарастващите лихвени проценти и ускоряващата се инфлация. Най-големият поддоставчик на чипове миналата година сви плановете за капиталовите си разходи с около 10% до 36 млрд. долара, а някои анализатори предупредиха, че допълнително може да забави разходите за експанзия през 2023 г.

TSMC, която е ексклузивен поддоставчик на силициеви чипове за iPhone и Mac на Apple, може да е засегната и от проблемите с операциите на американския технологичен гигант в Китай. Apple беше принудена да свие прогнозите за производството си след свързания с мерките срещу Covid-19 хаос в завода в Джънджоу, което показва уязвимостите във веригата на доставките на компанията.

Приходите на TSMC за четвъртото тримесечие са нараснали с 43% до 625,5 млрд. нови тайвански долара (20,6 млрд. долара) според изчисления на Bloomberg, базирани на месечните данни, предоставяни от TSMC. Това не отговори на средната прогноза на анализаторите за 636 млрд. нови тайвански долара. TSMC заяви, че приходите ѝ от продажби са нараснали с 24% през декември до 192,6 млрд. долара.

Цената на акциите на TSMC – най-високо оценената тайванска компания – спадна с 27 на сто през миналата година, след като нарасна двойно по време на пандемията. От началото на тази година стойността на книжата се е повишила с 8%. Световното икономическо забавяне попарва потребителското търсене на много продукти, в които се използват чиповете на TSMC, но компанията и нейните клиенти все още очакват в дългосрочен план търсенето на електроника да расте.

През декември TSMC започна масово производство на следващото си поколение чипове и увеличи инвестициите си в американския щат Аризона до 40 млрд. долара.

TSMC е под натиск да диверсифицира географската дистрибуция на модерните си чипове и работи с правителства, включително с тези на САЩ и Япония, по разширяването на глобалния си отпечатък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 10.01.23 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още