IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски съд потвърди глобата на Google от 162 млн. долара

Концернът се е възползвал от господстващото си положение при работещите с операционната ѝ система Android устройства

12:30 | 04.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индийски съд отхвърли в сряда жалбата на Google срещу глобата, наложена от местния антитръстов орган CCI, предава Bloomberg. 

CCI наложи глоба от 162 млн. долара на дъщерното дружество на интернет компанията Alphabet за използване на господстващото си положение на работещите с операционната ѝ система Android устройства. Освен това Google вече няма да има право да диктува на производителите на мобилни телефони кои приложения да бъдат предварително инсталирани.

Google оспорва заповедта на CCI, която влиза в сила на 19 януари, като твърди, че тя може да намали безопасността и преживяванията на потребителите на Android и може да повиши цените на смартфоните. Заповедта засягала и начина, по който Google работи в Индия, заяви адвокат на компанията в съда. Една от причините за възражението на Google е, че CCI е възприела подобно решение на ЕС почти едно към едно в производството, без да провери дали основанието за него е приложимо и в Индия.

Адвокатът, представляващ антитръстовия регулатор, заяви пред съда в сряда, че Google е била принудена да направи Android по-отворен - като например да предостави на потребителите на смартфони по-широк избор на приложения - в Европа, но не желаела да повтори тези стъпки в азиатската държава.

Индия, която скоро официално ще стане най-многолюдната страна в света, е интересен пазар за растеж за Google и други компании от Силициевата долина, а телефоните с Android са много популярни в азиатската страна.

Това е поредният антимонополен проблем за Google в Индия, където срещу компанията се водят няколко разследвания – срещу приложението ѝ за разплащания и друго за пазара на умни телевизори. Компанията е разследвана и в Европа, Съединените щати и на други пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още