IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft представи Designer, своя отговор на Canva

Американският концерн представи и три нови Surface устройства

09:26 | 13.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Microsoft
Снимка: Microsoft

Американският софтуерен концерн Microsoft пуска просто приложение за графичен дизайн, наречено Designer, което ще бъде достъпно безплатно и като част от абонаментите за софтуер за производителност Office, съобщи компанията в сряда. 

Софтуерът представлява алтернатива на Canva - приложение за дизайн, което може да се похвали с повече от 100 млн. месечно активни потребители. Базираната в Сидни Canva е един от най-високо оценяваните стартъпи в света, който към миналата година бе оценен на 40 млрд. долара. Но един от инвеститорите на стартъпа, Blackbird Ventures, съобщи, че е намалил оценката на компанията до 25,6 млрд. долара по-рано тази година, тъй като инфлацията и опасенията от рецесия доведоха до спад на цените на акциите на софтуерните компании като цяло. 

Microsoft се опитва да докаже стойността на абонаментите за Office чрез добавяне на нови възможности, а по-рано тази година повиши цените на някои пакети, предназначени за бизнеса. Office контролира пазара и компаниите постоянно се опитват да изместят лидера в категорията. Най-близкият конкурент е Google. Във вторник главният изпълнителен директор на Google Cloud Томас Куриан заяви, че Workspace има повече от 8 млн. платени абонати, което е повече от над 6-те милиона към април 2020 г.

Все по-често Canva се насочва към основните части на Office. През 2021 г. тя представи алтернатива на програмата за разработване на слайдове PowerPoint, а през септември представи и инструмент за редактиране на документи, предизвиквайки Word. Canva твърди, че към момента 55 хил. екипа използват платени версии на нейния софтуер, включително в Amazon, FedEx, PepsiCo, Pfizer и Salesforce.  

Със своето приложение Designer Microsoft първоначално се насочва към единичните потребители, заяви говорител на компанията в имейл до CNBC. Но приложението може да се окаже полезно и за работещите в компании, правителствени агенции и училища, където Microsoft има по-голяма база от потребители. Microsoft може да разшири Designer до допълнителни пазари, включително бизнеси, ако забележи достатъчен интерес, казва говорителят.

В настоящата икономика някои компании се опитват да спестят пари, като намалят броя на доставчиците на софтуер, на които разчитат, и добавянето на Designer към търговските абонаменти за Office в някакъв момент може да помогне на компаниите да намалят плащанията към Canva, например.

„Никоя компания не е по-добре позиционирана от Microsoft, за да помогне на организациите да изпълнят своя дигитален императив, така че да могат да правят повече с по-малко", каза главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела по време на конферентен разговор с анализатори през юли.

Пускането на Designer може също така да изправи Microsoft срещу Adobe, която предлага безплатния инструмент Adobe Express, включващ шаблони и изображения от стокови кадри. Canva е „мястото, откъдето начинаещите започват, преди да стигнат до Adobe", заяви Джонатан Ваас, вицепрезидент за връзки с инвеститорите на Adobe, на събитие на Bank of America през януари.

Но Microsoft има тясно партньорство с Adobe и двете компании имат повече от 30 интегрирани продукта. „Adobe остава наш ключов стратегически партньор и това ново приложение за потребителски дизайн не променя по никакъв начин ангажираността ни с Adobe", заяви говорител на Microsoft в имейл до CNBC. 

Хората могат да използват шаблони, за да създават публикации в социалните мрежи в Designer, пише в публикация в блога Лиат Бен-Зур, корпоративен вицепрезидент на Microsoft. Социалните медии вероятно са и най-популярната медия, за която хората създават проекти в Canva, каза Клиф Обрехт, съосновател и оперативен ръководител на стартъпа, в интервю миналия месец. Но Обрехт заяви, че Canva „не се конкурира с Microsoft". Основният ни конкурент е Adobe, каза той.

Designer може автоматично да предлага визуални проекти, когато хората въвеждат текст, благодарение на интеграцията със софтуера за изкуствен интелект DALL-E 2 на подкрепения от Microsoft стартъп OpenAI. Двете компании не искат Designer да извежда неподходящо съдържание. OpenAI е премахнал най-откровеното сексуално и насилствено съдържание от данните за обучение на изкуствения интелект за системата, докато Microsoft наскоро въведе промяна, която помага за генерирането на по-разнообразни резултати, пише Бен-Зур.

Засега хората могат да се включат в списъка на чакащите за безплатната предварителна версия на Designer онлайн. След като приложението стане общодостъпно, Майкрософт ще поддържа безплатно ниво, както и премиум версия за тези с абонаменти за Microsoft 365 Personal и Microsoft 365 Family, пояснява говорител на концерна. 

И три нови Surface устройства 

В сряда концернът представи три компютъра Surface, с които компанията отбелязва 10-годишнината на таблета Surface. На събитие в Ню Йорк компанията представи Surface Laptop 5, конвертируемия таблет Surface Pro 9 и универсалния компютър Surface Studio 2+.  Нови Surface устройства. Снимка: Microsoft Нови Surface устройства. Снимка: Microsoft

Цените на Surface Pro 9 и 13,5-инчовия Surface Laptop 5 започват от 1000 долара, а на Surface Studio 2+ - от 4300 долара. И трите устройства се доставят с операционната система Windows 11 на Microsoft, която се появи на пазара миналата година.

Всички нови модели Surface ще бъдат налични на избрани пазари от 25 октомври, а на допълнителни пазари - през следващите месеци, съобщиха от Microsoft.

Ето и основните характеристики на новите устройства.

Surface Pro 9

Surface Pro 9 е кръстоска между лаптоп и таблет на Microsoft. Той работи с 12-о поколение Intel  и вече има опционална 5G свързаност. 12-ото поколение би трябвало да е значително по-бързо от 11-ото поколение процесори на Intel, което захранваше Pro 8. 

Surface Pro 9 има 13-инчов дисплей и се предлага със 120Hz. Разочароващо е, че моделът Pro 9 с 5G не разполага с Thunderbolt порт, който позволява по-бърз трансфер на файлове с видеоклипове. Surface Pro 9. Снимка: Microsoft	Surface Pro 9. Снимка: Microsoft

Моделът с 5G предлага до 19 часа живот на батерията в сравнение с до 16 часа за Surface Pro 8. Surface Pro 9 с чип на Intel предлага до 15,5 часа живот на батерията. 

Цената варира от 1000 до 1900 долара в зависимост от паметта за съхранение. 

Surface Laptop 5

Surface Laptop 5 разполага с процесори Intel Core от 12-о поколение. Той се предлага в 13,5- и 15-инчови варианти, и двата със сензорни екрани. 

Microsoft твърди, че джаджата има 17 часа живот на батерията и нова подобрена камера за разговори. За първи път Surface Laptop 5 има и порт Thunderbolt 4. Чрез него лаптопът се свързва с 4K монитор, зарежда се и осигурява бърз трансфер на данни за големи видеофайлове.  Surface Laptop 5 Surface Laptop 5

За стрийминг на филми и телевизионни предавания Laptop 5 има и качество на картината Dolby Vision IQ и Dolby Atmos за подобрено качество на звука.

Цените на Surface Laptop 5 варират от 1000 до 2400 долара в зависимост от мястото за съхранение.

Surface Studio 2+

Surface Studio 2+ е настолен компютър от типа "всичко в едно" на Microsoft, който ще замени Surface Studio 2 от 2018 г. Новото 28-инчово устройство със сензорен екран е разположено на суперподвижна рамка, което позволява на потребителите да повдигат и спускат дисплея с лекота. То работи с процесор Intel Core H-35 от 11-о поколение. Surface Studio 2+  Surface Studio 2+

Потребителите могат да разделят дисплея на четири различни прозореца с различни приложения едновременно. Джаджата е снабдена с порт USB-C и порт Thunderbolt. Изживяването при гледане на стрийминг е подобрено и с Dolby Vision IQ и Dolby Atmos за подобрено качество на звука. 

Цената на Surface Studio 2+ започва от 4300 долара, което е с над 22% повече от цената на предшественика му от 2018 г., който се продава за 3500 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още