IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван обмисля дали да глоби Foxconn за инвестиции в китайска компания

Гигантът може да бъде глобен максимум 25 млн. нови тайвански долара

18:50 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Тайванското правителство обмисля да наложи глоба на технологичния гигант Foxconn с до 25 млн. нови тайвански долара (835 600 щатски долара) заради инвестицията му в китайски производител на чипове без преди това да получи регулаторно одобрение, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Foxconn, най-големият поддоставчик на електроника в света, тази седмица каза, че е станал акционер в конгломерата Tsinghua Unigroup чрез инвестиция за 5,38 млрд. юана (797 млн. долара).

Инвестицията се случва в момент, в който Тайван гледа внимателно към амбициите на Китай да подсили индустрията си за чипове и предложи нови закони, за да попречи на това, което определя като кражби на технологии за полупроводници в Китай.

Foxconn не е поискала одобрение от тайванското правителство преди да направи инвестицията, а властите вярват, че тя е нарушила закона, който определя отношенията на острова с Китай, казва източник, запознат с въпроса.

Регулаторите преценяват дали да наложи на Foxconn „максималната“ възможна глоба, която е 25 млн. нови тайвански долара, заради големия размер на китайската инвестиция, допълва източникът.

Foxconn коментира пред Ройтерс, че ще предостави документи на Комисията по инвестиции в Министерството на икономиката скоро.

Втори източник твърди, че Foxconn може да получи глоба между 50 хил. и 20 млн. нови тайвански долара за инвестиране без одобрение.

„Има шанс да бъде дадено одобрение. Ако не, Hon Hai ще трябва да изтегли инвестицията“, коментира източникът, визирайки формалното име на компанията – Hon Hai Precision Industry.

Тайванският закон гласи, че правителството може да забрани инвестиции в Китай „на база на въпроси, свързани с национална сигурност и развитие на индустрията“. Тези, които нарушават закона, могат многократно глобени докато не бъдат направени корекции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още