IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въпреки протеста на служителите: Microsoft ще изпълни договора с Пентагона

Няма да задържаме технологията настрани от институции в демокрации, за да защитим свободите, на които се радваме, казва Сатя Надела

20:23 | 26.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. Снимка: Ройтерс

Въпреки протеста на свои служители американският технологичен концерн  Microsoft няма да прекъсне работата по изпълнението на договора си с Пентагона. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Сатя Надела в интервю за CNN.

Въпреки че ще продължи да се ангажира със служителите и ще разгледа ролята на Microsoft като корпоративен гражданин, компанията няма да „задържи технологиите настрани” от демократичните правителства, заяви Надела пред медията в Барселона, където участва в представянето на усъвършенствана версия на своите очила за добавена реалност HoloLens в рамките на Световния мобилен конгрес.

„Взехме принципно решение, че няма да задържаме настрани технологията от институции, които сме избрали в демокрации, за да защитим свободите, на които се радваме“, каза той пред CNN Business.

„Бяхме много прозрачни за това решение и ще продължим да водим този диалог [със служителите]", добави той по време на ексклузивното интервю.

Microsoft (MSFT) получи договор за доставка на прототипи на „Интегрирана система за визуална аугментация“ на американските военни през ноември. Компанията в крайна сметка може да достави над 100 000 очила за добавена реалност по договора. Технологията на Microsoft HoloLens за добавена реалност позволява на потребителите да виждат света около себе си, но с различни виртуални графически елементи.

Израелската армия, която ползва някои от очилата HoloLens, твърди, че технологията може да бъде използвана, за да помогне на командирите да визуализират бойното поле, а на полевите медици – да се консултират с лекари.

Според документите за възлагането на обществената поръчка американските военни търсят единна платформа, която да осигурява на силите намаляване на смъртността, мобилност и осведоменост за ситуацията в битки.

В края на миналата седмица обаче стана ясно, че десетки служители на Microsoft са подписали писмо, в което протестират срещу договора на компанията за 480 млн. долара.

„Ние сме разтревожени, че Microsoft работи за предоставяне на оръжейни технологии на американските военни, като помага на правителството на една страна да намали смъртността, използвайки инструменти, които сме изградили", поясняват служителите в писмото.

В допълнение към изискването за отмяната на договора служителите призовават Microsoft да публикува политика, изрично излагаща приемлива употреба на продуктите, и да назначи независим съвет по етика за нейното прилагане.

В понеделник пък компанията представи усъвършенствана версия на своите очила за добавена реалност HoloLens и понижи цената, тъй като се опитва да разработи по-голям бизнес, като продава устройствата си на корпоративни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още