IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung ще се освободи от дела си в Sharp след сделката с Foxconn?

Решението е логично с оглед сливането на японската и тайванската компания

16:44 | 16.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След придобиването на Sharp от страна на Foxconn корейският технологичен концерн Samsung ще продаде целия си оставащ дял в японската компания, пише изданието Nikkei Asian Review. В момента Samsung държи 35,8 млн. акции, или дял от 0,7 на сто, от Sharp. При цена от 128 йени за акция този дял се оценява на 40 млн. евро.

Samsung Electronics влезе в Sharp през март 2013 г. с 10,4 млрд. йени (около 90 млн. евро). С дял от 3 на сто компанията бе пети по големина акционер.

В хода на протичащите по-рано през годината преговори за продажба и корейската компания е подавала конкурираща се с Foxconn оферта, която явно не е била приета.  

В края на март 2016 г. Sharp прие намалената от Foxconn оферта за 3 млрд. евро. Първото им споразумение пропадна заради неразкрити от японците допълнителни дългове. 

Фактът, че сега Samsung иска да се освободи от участието си, е резултат именно от това споразумение. Същевременно продажбата е елемент от стратегията на Samsung да се освобождава от неспадащи към основната ѝ дейност активи. През тази седмица например компанията продаде бизнеса си с принтери на HP Inc за 1,05 млрд. долара. Около 6000 служители ще преминат на работа от Samsung в HP, сред тях и 1500 инженери. Споразумението обхваща и 6500 патента. 

Samsung е най-големият клиент на джойнт венчър между Sharp и Foxconn, който произвежда екрани за телевизори в Сакай (префектура Осака). Nikkei очаква, че тези бизнес отношения сега се преразглеждат и ще бъдат продължени само ако Samsung стигне до извода, че те ще са от изключителна полза. 

В средата на 2000-те години Sharp изпадна от конкуренцията в сферата на екраните за сметка на конкуренти от Южна Корея и Тайван, но разполага с много ценни патенти и фабрики. Foxconn възнамерява да изведе японския концерн на печалба в рамките на няколко години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още