IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се отказва от Project Ara?

Компанията прави пълна смяна на посоката в опит да фокусира хардуерните си усилия, твърдят източници

10:00 | 02.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google прекрати своя Project Ara – амбициозния си проект за изграждането на модулен смартфон с взаимозаменяеми компоненти, като част от по-широките ѝ усилия за фокусиране на хардуерните дейности на компанията, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Ройтерс.

Ходът бележи пълна смяна на посоката за технологичната компания, която обяви партньорите, с които работи по Project Ara по време на своята конференция за разработчици през май. Тогава фирмата обяви, че през есента ще започне да продава прототип, насочен към разработчиците.

Целта на компанията беше да създаде телефон, който потребителите могат да персонализират в движение, добавяйки допълнителна батерия, камера, слушалки и други компоненти.

Говорителят на Google е отказал да коментира въпроса.

Въпреки че Google няма да пусне самия смартфон на пазара, компанията може да работи с партньори за предоставянето на технологията зад Project Ara до пазара, вероятно чрез лицензионни споразумения, твърди един от източниците, запознати с въпроса.

Отказването от Project Ara е една от първите стъпки на Google в създаването на кампания за унифициране на различните хардуерни усилия на компанията, като се започне от лаптопите Chromebook и се стигне до смартфоните Nexus. Бившият президент на Motorola Рик Остерлох се присъедини към Google по-рано тази година, за да се грижи за целия този процес. Google продаде Motorola Mobility на Lenovo Group през 2014 г.

Модулните смартфони предизвикаха вълнение в технологичната общност заради възможността за удължаване живота на батерията и намаляването на електронните отпадъци. Но устройствата трудно могат да бъдат изкарани на пазара, защото техните взаимозаменяеми части ги правят обемисти и скъпи за производство, коментира анализаторът Боб О'Донъл от TECHnalysis Research, допълвайки, че не е изненадан, че Google се отказва от проекта.

„Това беше научен експеримент, който се провали, и те гледат напред“, твърди той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още