IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производителят на най-евтиния смартфон в Индия губи по 2 евро от всеки апарат

Ringing Bells предлага в страната, където едва 30% от населението имат смартфон, устройство на цена от 3,34 евро

10:09 | 04.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Wikimedia</em></p>

Снимка: Wikimedia

От днес на пазара в Индия е най-евтиният смартфон - Freedom 251, който ще се предлага от производителя Ringing Bells на цена от 251 рупии (3,34 евро). Първите 200 хил. екземпляра вече могат да се поръчат предварително, пише Indian Express.

Оказва се, че производителят отчита загуба от 140 до 150 рупии (2 евро) за всяко продадено устройство. Самата цена е малко под средната дневна заплата за Индия от 272,19 рупии според Trading Economics. 

По данни на основателя и главен изпълнителен директор на Ringing Bells Мохит Гоел компанията вижда в субсидирания смартфон възможността да спечели популярност. На по-късен етап производителят възнамерява да пусне на пазарите и по-скъпи модели, както и 32-инчов телевизор, но вече планира да ги продава на печалба.

Освен това Гоел изразява надеждата си да разговаря с премиера на страната Нарендра Моди за възможността за нови субсидии. По думите му това би бил перфектен пример за правителствената инициатива Make in India, а едно евентуално финансиране би могло да помогне за привличане на производството на компоненти в страната. 

Частите на сега предлагания евтин смартфон са произведени в Тайван. Иначе смартфонът има 4-инчов екран, 1,3 GHz четириядрен процесор, 1GB памет, 3,2-мегапикселова задна камера и 0,3-мегапикселова предна камера. Устройството работи с операционна система Android 5.1.

Но едва ли някой потребител ще се оплаче от устройството при тази цена.

Според актуални данни едва 30 на сто от индийското население разполагат със смартфон. Лидер в момента е корейският концерн Samsung с пазарен дял от 26,8 на сто.

80% от продаваните в страната смартфони струват под 135 евро. Най-евтиният досега модел се продаваше за около 14 евро, предава ZDNet. Наскоро искането на американския Apple да продава там употребявани апарати, за да държи цените относително ниски, но да не навреди на бранда си, бе отхвърлено.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още