IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Project Ara на Google разочарова автора на концепцията

Според дизайнера Дейв Хакънс компанията е можела да се справи много по-добре

10:15 | 30.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Google</em></p>

Снимка: Google

Тази концепция трябваше да придвижи смартфоните до следващото ниво на еволюцията им. Преди три години дизайнерът Дейв Хакънс описа визията си за революционен модулен смартфон. Google „прегърна“ идеята за своя реално съществуващ Project Ara.

По време на ежегодната конференция за разработчици Google I/O през 2014 г. технологичният гигант стартира прототип на революционен модулен телефон. Идеята на Ara е да разработи мобилно устройство, чиито отделни компоненти могат бързо и лесно да се комбинират по индивидуален начин от самите потребители, за да отговорят на конкретните им нужди. Разработчиците искат хората да могат да избират с какво точно да разполага техният нов телефон – каква да бъде камерата, какъв капацитет да има батерията, какъв да е размерът на дисплея и т.н. Така например, клиент, който няма нужда от голям дисплей, но държи на дългия живот на батерията, може да жертва едното за сметка на другото, без да се съобразява с виждането на производителите, които често не позволяват следпродажбеното ъпгрейдване на телефона. 

Но онова, което остана от концепцията, очевидно разочарова автора на концепцията. Както пише дизайнерът в своя блог, концепцията му за модулен дизайн се е преврнала в консервативно построен смартфон с просто допълнителни модулни разширения. Вместо да се фокусира върху разработването на телефона на бъдещето, Google е проектирал телефон, който се продава. Но като една от най-влиятелните компании в света Google би могла да се справи по-добре, оплаква се Хакънс.

В актуалния си проект Google вгражда основните си компоненти на смартфони като чипове, дисплеи, антени, батерии и сензори в основната рамка. На гърба може да се добавят само модули с камери или, например, високоговорители. Но оригиналната идея на Хакънс е била по-скоро това, че потребителят не бива да бъде принуждаван да заменя на всеки две години смартфона си, защото вече не се справя добре или има нужда от по-голям дисплей. Вместо това той може да си купува само отделните нови компоненти към основата.

Първоначално Project Ara на Google трябваше да се основава предимно на отворените стандарти и да бъде отворен за колкото се може повече разработчици. Междувременно обаче контролът над целия проект мина под управлението на Google. Групата определя правилата и може по всяко време да промени дизайна или връзките на модулите, като по този начин систематично прави определени модули неизползваеми. Това също е разочарование за Хакънс, според когото проектът трябва да се ръководи от много компании, а не само от един производител. 

Всъщност Google възнамеряваше да представи своя модулен смартфон още през 2015 г., но на конференциията за разработчици Google I/O концернът отложи датата за 2017 г. Разработчици могат да получат първите апарати от есента на 2016 г.

Освен това актуалната концепция, каквато бе описана от Хакънс, сега има малко общи неща с оригиналната идея. Възхваляваната от неправителствени екоорганизации визия за отпадането на принудата на потребителите да сменят телефона си на всеки няколко години, вече явно не е актуална, коментира ZDNet. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още