IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

10 млн. автономни коли ще са по улиците до 2020 г.

Напълно самостоятелно движещи се автомобили може да се появят по улиците през 2019 г.

09:07 | 25.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Самостоятелно движещите се коли вече не са футуристична идея. Компании като Mercedes, BMW и Tesla вече представиха или са напът да представят подобни функции, които придават на автомобила някои от характеристиките за самостоятелно движение. 

В свое изследване от Bloomberg правят анализ на пазара, като разделят тези автомобили на два основни типа -  полуавтономни и напълно автономномни. Напълно автономно превозно средство може да шофира от точка А до точка Б и да се сблъска с целия диапазон от сценарии на пътя, без да е необходимо някакво взаимодействие от страна на водача. Според агенцията такава кола ще дебютира през 2019 г.

До края на прогнозния период (2020 г.) се очаква да има близо 10 милиона автомобили с една от тези характеристики.

Напълно автономните автомобили допълнително се разделят на потребителски експлоатирани и превозни средства без нужда от шофьор. Поради регулаторни и застрахователни въпроси потребителски експлоатираните напълно автономни модели ще се появят на пазара в рамките на следващите пет години, докато колите без шофьори ще останат далеч в бъдещето.

Най-големите ползи от самостоятелно движещите се коли е фактът, че те ще направят пътищата по-безопасни и ще улеснят ежедневието на хората. KPMG прогнозира, че самостоятелно движещи се коли ще доведат в периода между 2014 г. и 2030 г. до 2500 по-малко смъртни случая.

Но бариерите пред пускането им на пазара продължават да са високи. Разходите следва да се понижат, а регулациите – да се свият. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
bvg
преди 8 години
от таксиметрофите компании дали ще организират протести?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още