IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво бъдеще очаква сензорните екрани?

Специални технологии ще позволяват усещането на текстури и дори управление на устройството без докосване

11:51 | 03.04.16 г. 1
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Има редица начини, по които могат да бъдат направени капацитивни сензорни екрани. Сегашният фаворит използва мрежа от малки проводници, направени от прозрачен проводим материал точно под повърхността на екрана.

Капацитивните сензорни екрани са гладки и работят само с леко докосване. Освен това позволяват използването на повече от един пръст, например за приближаване на обекта.

Повече такива екрани ще станат чувствителни на натиск. Най-новите модели iPhone реагират на натиск чрез функция, която компанията нарича 3D Touch. Телефонът има друг сензор под екрана, който може да засече деформацията на стъклото, когато пръстът оказва натиск върху него. Това позволява допълнителни действия от страна на потребителя, като натискане за преглеждане на съобщение или имейл, преди да бъде отворен. Освен това компанията добави и други ефекти, като вибрация, която се включва при определени движения на пръстите. 

Други материал, който би могъл да се използва за изграждане на сензорни екрани, е графенът, който не само е изключително тънък, но по същество е и прозрачен. Изследователи от Университета в Манчестър във Великобритания, където е открит графенът, смятат, че материалът може да се ползва за направата на сензорни екрани, които да са достатъчно гъвкави, че да се огъват като вестник.

Освен това ще стане възможно да използваме сензорни екрани, без да се налага да ги докосваме. Samsung вече постави малки инфрачервени сензори точно над екрана на някои от екраните си, които могат да засичат жестовете на ръцете.

Google разработва миниатюрен радарен чип, който може да бъде вграден зад екрана, за да прави почти същото. Предполага се, че той ще е толкова чувствителен, че да възприема сложни жестове като въртене на пръста в кръг по часовниковата стрелка за увеличаване на звука и въртенето му обратно на часовниковата стрелка, за намаляването му.

Тази технология може да се ползва и в екраните за автомобили, така че шофьорите да не се разконцентрират. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Какво бъдеще очаква сензорните екрани?---Никакво! Това го показа тоталният неуспех на Уиндоус 8 и 8.1. Сензорните екрани могат да имат приложение само за неотговорни, повърхностни и непрецизни задачи, каквито се извършват със смартфоните. А факта, че в последно време се забелязва увеличаване на търсенето на класически телефони с физически бутони, показва, че има пресъщане от "пипане" и "прелистване", т.е. от имагинерност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още