IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm чертае ужасен сценарий за бъдещето си

Двата най-големи производители на смартфони в света Apple и Samsung все по-често разчитат на свои компоненти

09:05 | 05.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Qualcomm успя да шокира пазара. Производителят на чипове за смартфони не очаква бързо подобрение на напоследък слабите резултати.

През първото тримесечие на текущата фискална година приходите и печалбата ще продължават да падат, като според концерна приходите ще се сринат с 27% на годишна база до 5,2 млрд. долара. Както обяви още компанията, чистата печалба на акция може да се срине с цели до 40 на сто. 



Qualcomm страда от факта, че двата най-големи производители на смартфони в света Apple и Samsung все по-често разчитат на свои компоненти, а не поръчват от поддоставчици. Освен това американците срещат проблеми в Китай, където не успяват да се докопат до нови поръчки. 


За да се противопостави на спадащите постъпления, през лятото главният изпълнителен директор Стив Моленкопф обяви съкращаването на 15% от служителите. Qualcomm планира да съкрати и 300 млн. долара от разходите си от своя годишен бюджет за компенсиране на служителите с акции. Съкращаването на персонала ще струва между 350 млн. и 450 млн. долара под формата на компенсации. Като цяло Моленкопф възнамерява да свие разходите с около 1,4 млрд. долара.

Също така и инвестициите ще бъдат значително редуцирани. 

През фискалното четвърто тримесечие, което приключи на септември, нетната печалба пада до 1,1 млрд. долара, или 67 цента на акция. Приходите спадат с 18 на сто до 5,46 млрд. долара, докато анализаторите очакваха печалба от 62 цента при приходи от 5,21 млрд. долара.

За цялата минала фискална година приходите се сриват с 5 на сто до 25,3 млрд. долара, печалбата се свива с една трета до 5,3 млрд. долара. 

На борсата новините се посрещнаха зле и акциите се сринаха с около 5 на сто.

Всичко това отразява силния натиск върху компанията, която е най-големият доставчик на чипове за смартфони в света. През април активисткият фонд Jana Partners разкри, че е купил дял в концерна, който е на стойност над 2 млрд. долара. Jana заяви, че ще поиска Qualcomm да разгледа възможностите да повиши цената на акциите си, в това число и да обмисли разделянето на бизнеса си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още