IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens закрива още 4500 работни места

В бизнеса с производството на енергия компанията се бори с трудна пазарна среда, падащи цени и спад в търсенето на големи газови турбини

09:49 | 07.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Siemens закрива още 4500 работни места

Технологичният концерн Siemens закрива още 4500 работни места, от които 2200 в Германия. Това съобщи базираната в Мюнхен компания в четвъртък сутринта. Причина за мерките са проблемите в енергийното поделение и преструктурирането на губещите звена, предава DPA.

В бизнеса с производството на енергия Siemens се бори с трудна пазарна среда, падащи цени и спад в търсенето на големи газови турбини. Още през февруари компанията обяви, че в енергийното поделение ще бъдат орязани 1200 работни места. 

Междувременно стана ясно, че вече обявените мерки по съкращаване на работната сила в хода на преструктурирането на предприятието се свиват: вместо 7800 работни места сега ще бъдат орязани 7400 работни места, от които 2900 в Германия. Първоначално се планираше 3300 места в Германия да бъдат засегнати от преструктурирането, но сега броят им е намален след дискусии с представители на служителите и синдикатите.

Печалбата в енергийното поделение продължава да се свива. През изтеклото тримесечие печалбата на Siemens наистина се утроява до 3,9 млрд. евро, но това се дължи на продажбата на дялове от поделението за домакински уреди BSH, което Siemens продаде на партньора си Bosch. Печалбата при индустриалния бизнес се свива с 5%, преди всичко заради проблемите в поделението Power and Gas.

Siemens произвежда широк набор от стоки – от влакове до турбини. В компанията са наети 343 000 души по целия свят, от които 115 000 са в Германия.  

Германският индустриален и технологичен концерн също така планира да намали разходите си с 1 млрд. евро до края на 2016 г. Изпълнителният директор Джо Кезер, който доскоро бе главен финансов директор на групата, започна сериозен одит на концерна и преглед на стратегията, след като бе повишен до поста на изпълнителен директор. Той иска отново да възстанови доверието на инвеститорите, след като неговият предшественик Петер Льошер не успя да постигне цяла серия цели за годишната и тримесечната печалба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още