IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да издаде първи облигации в евро

Компанията се радва на добър кредитен рейтинг, което е предпоставка за засилено търсене, пише Wall Street Journal

10:53 | 04.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple може да издаде първи облигации в евро

Популярните сред инвеститорите "iBonds" вероятно скоро ще бъдат деноминирани и в евро. Американският технологичен гигант Apple е възможно още във вторник да пласира деноминирани в единната европейска валута облигации (бонове) сред професионалните инвеститори.

Според съвпадащи публикации в медиите натоварените с емисията инвестиционни банки Goldman Sachs и Deutsche Bank са осъществили в понеделник контакти с потенциални инвеститори, за да преценят интереса, пише Wall Street Journal. 

За Apple, производителят на iPhone, това ще бъде първата емисия облигации, които не са деноминирани в долари. В началото на май 2013 г. и в края на април 2014 г. Apple издаде емисия книжа в общ обем от 29 млрд. долара. С тях групата финансира изплащането на дивиденти на акционерите и програмата си за обратно изкупуване на акции.

Въпреки че Apple разполага със 155 млрд. долара в брой почти девет десети от тази сума са в чужбина. Ако компанията се реши да прехвърли парите в САЩ, ще трябва да плати доста високи данъци върху тях.

Редица мениджъри на хедж фондове, като Карл Айкан, подтикват Apple към по-засилени програми за обратно изкупуване на собствени акции, за да се увеличи стойността на акцията. В понеделник цената на акциите на Apple скочи с 1,3% до рекордното ниво от повече от 109 долара за брой. От началото на годината пазарната стойност на концерна се е повишила с повече от 36 на сто - четири пъти по-висок ръст от нарастването на бенчмарка S&P 500.

Анализатори на Credit Sight още през април заявиха, че производителят на iPhone може да издаде още през тази година емисии в обем от 5 млрд. долара, но не в долари.

Редица американски компании увеличават своите емисии облигации в Европа предвид екстремно ниските разходи за финансиране. Като цяло от началото на годината досега щатски фирми са издали деноминирани в евро облигации за над 51,5 млрд. евро – най-високото равнище от 2008 г., показват данни на Dealogic.

Деноминирани в евро облигации биха позволили на Apple да използва относително ниските лихвени проценти за корпоративните облигации в еврозоната. Средната доходност на корпоративните облигации в момента възлиза на 1,5 на сто в близост до рекордните дъна.

Според агенциите за кредитен рейтинг Apple се радва на добър кредитен рейтинг, който е само една стъпка под този на считаните за най-сигурни държавни облигации на САЩ. Американският концерн се оценява от Moody’s Investors Service с Aa1, а от Standard & Poor’s – с AA+, вторите най-добри възможни оценки. Ето защо се очаква най-новите емисии на т. нар. iBonds да се радват на голямо търсене от страна на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още