IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитът на GT Advanced извади наяве спорни практики на Apple

Проблемите на производителя на синтетичен сапфир разкриват част от напрежението между технологичния гигант и подизпълнителите му

13:00 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фалитът на GT Advanced извади наяве спорни практики на Apple

Искането на съдебна защита от кредитори от страна на GT Advanced Technologies и очакването компанията да закрие завода си в Аризона, който се очакваше да произвежда стъклени екрани за iPhone, са намек за възможни съдебни искове, насочени към Apple.

Технологичният гигант е дал на GT Advanced заем от 578 млн. долара за изграждане на съоръжението в Аризона, но GT твърди, че ще губи по 1 млн. долара на ден, за да го поддържа в експлоатация, пише CNBC. Сумата, която Apple e дала назаем, е била разделена на четири транша. Apple обаче не е превела последния транш, като според различни спекулации GT не е покрила техническите изисквания на технологичния концерн. 

GT Advanced произвежда сапфирени дисплеи за екрани. Въпреки че нито една от двете компании не коментира за какво ще се използва сапфирът, предположенията на анализатори са, че той трябва да замени подсиленото стъкло на смартфоните iPhone и така да ги направи истински удароустойчиви. Новият умен часовник Apple Watch също ще бъде със сапфирен екран. Редица експерти показаха изненадата си, след като новите iPhone-и се появиха без такива екрани. 

Заради споразумения за конфиденциалност с Apple GT Advanced не може публично да поясни защо се налага да подава молба за съдебна защита от кредиторите. В материалите до американските власти пише, че фирмата дължи 50 млн. долара глоба за всяка информация, която изтече в публичното пространство. В подадените до американските финансови регулатори документи обаче компанията обявява, че договорът ѝ с технологичния гигант е "деспотичен и потискащ". Адвокатите на GT настояват да се разсекретят още подробности по споразумението, за да се защитят нейните кредитори и акционери.

Според някои анализатори обаче GT се опитва просто да прехвърли вината за финансовите си заруднения на Apple. Компанията е изправена пред угрозата да бъде съдена от акционерите си, които я обвиняват, че е укрила ситуацията около финансовото си положение, както и че не е споменала, че няма да може да покрие изискванията на Apple. При обявяването на последните си финансови резултати GT заяви, че ще успее да покрие исканията на технологичния гигант и ще получи последния транш от 139 млн. долара, който е трябвало да бъде изплатен до края на октомври. Сега обаче е ясно, че това не се е случило, а компанията вече е започнала да освобождава част от персонала си. Очаква се да бъдат съкратени 890 души от общо 1100 постоянно наети.

Apple поставя високи изисквания към поддоставчиците си, а това поставя компаниите под голямо изпитание, пише Financial Times. “Разбираме кога е вложено старание в даден продукт и по същия начин сме наясно кога не е вложено такова", твърди главният дизайнер на Apple Джонатан Айв, цитиран от FT. "За съжаление обаче нашите доставчици невинаги отделят такова внимание“.

"Може би GT Advanced не е изпълнила някои технически постижения, които са били изисквани от Apple, за да плати остатъка от кредита към GT Advanced“, казва Марк Spoonauer, главен редактор на Laptop Mag, цитиран от CNBC.

GT Advanced се опитва да сложи край на 13 договора с Apple, докато междувременно Apple твърди, че се опитва да запази отворен завода в Аризона и работните места там, като инициира срещи с представители на щатските и местните власти.

Базираната в Меримак, Ню Хемпшир, GT Advanced построи съвместно с Apple фабрика в Аризона, в която трябваше да се изграждат синтетични сапфирени екрани за смартфоните на Apple. Въпреки това в началото на август GT Advanced е информирала редица инвеститори, че заводът ще започне да функционира пълноценно едва през следващата година - твърде късно, за да доставя екрани за iPhone 6 и iPhone 6 Plus.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още