IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Регулацията подрязва крилете на производителите на дрони в САЩ

Американските производители на безпилотни самолети са стъпка назад в сравнение с конкурентите си в Европа и Азия

16:16 | 06.10.14 г. 1
<p>
	Притеснението на американските производители на дрони е, че лесно ще бъдат изпреварени от конкурентите си от други страни. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Притеснението на американските производители на дрони е, че лесно ще бъдат изпреварени от конкурентите си от други страни. Снимка: архив Ройтерс

DJI, която мнозина в индустрията смятат за най-големия производител на дрони за обикновени потребители, превзе пазара в САЩ и още 100 други страни с малките дрони Phantom, които разполагат с камера. Устройствата се продават за около 1000 долара и изглеждат като малки хеликоптери.

Междувременно 3D Robotics, която е най-малката от триото, не може да тества самолетите си в САЩ, където правилата за износ ѝ пречат да прави доставки на подобни устройства в множество страни, включително Китай, Бразилия и Русия.

Регулациите, въведени от FAA, предизвикаха Google и Amazon да тестват своя собствена система за доставки с дрони, съответно в Австралия и Канада. През септември немската компания Deutsche Post DHL AG заяви, че ще започне търговски доставки на лекарства до остров в Северно море.

Наскоро Google, Amazon, 3D Robotics, DJI и няколко други компании започнаха да лобират пред федералните, щатските и местните власти в САЩ за създаването на политики, които да стимулират вътрешния пазар на дрони.

Amazon и Google привлякоха вниманието към темата за безпилотните самолети и възможностите за използването им за доставки. Но компаниите, които използват дрони в днешно време, са повече като Wasser-und Verkehrs-Kontor GmbH, инженерна фирма от Германия.

През юни тя купи осем дрона за по 50 000 долара всеки. Устройствата приличат на паяци, а в момента се използват за създаването на 3D модели на пътища и сгради. Според фирмата безпилотните летателни апарати трансформират инженерството. Преди работниците са извършвали всички измервания за два дни, след което се създавала двумерна карта. Дроните позволяват чрез три десетминутни полета да се създаде истински 3D модел на мястото с много по-малко отклонение от реалните данни.

Моделът изглежда като снимка с висока разделителна способност, но всъщност представлява мозайки от милиони точки от данни, което позволява на инженерите да разберат повече за терена.

Германия разполага с най-големия клъстър на производители на дрони в Европа. Те твърдят, че са печеливши и генерират печалби от продажби. Повечето производители в САЩ и доставчици на подобни услуги все още са в начален стадий на развитие и разчитат на венчър фондове, както и на потребителите, които не се съобразяват с правилата, наложени от FAA.

„Предимството в Европа е, че всъщност можеш да печелиш пари от използването на тези платформи, докато в САЩ това е като Дивия запад“, твърди Майкъл Блейдс, анализатор във Frost & Sullivan. По думите му много американски компании в момента „висят на косъм“.

Една от най-успешните американски компании за производство на дрони е Trimble Navigation. Тя не създава и не продава безпилотни самолети в САЩ. Вместо това тя придоби белгийски производител на дрони през 2012 г. и разшири продажбите си в по-голяма част от развитите страни.

Същевременно бизнесът с безпилотни самолети дава и доста добри сигнали. Голям брой предприемачи в сферата се фокусират върху заснемането на видеа - сфера, в която потребителското търсене е голямо и могат да се заобиколят част от забраните на FAA. Други стартиращи компании пък търсят пътя към успеха, разчитайки на обещаващи иновации. Бъдещето им обаче до голяма степен зависи от закона, който все още не е готов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
V.At.
преди 9 години
Гледах две предавания за дроните - едното за използването за военни цели от САЩ, а другото "Как да си направиш сам". В първото се обсъждаха броят на"случайните" жертви и че при една атака може те да са повече от 10, а във второто (всъщност в хронологичен ред беше обратното) се казваше, че за около 1000 долара можеш да си направиш сносен дрон.Вярно е, че могат да се използват в бизнеса, но пък какво поле за действие при тероризма. И при обикновените криминални престъпления също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още