IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo финализира сделката за бизнеса с х86 сървъри на IBM до дни

Китайската компания става третият по големина в света сървърен производител

13:22 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През март служители на IBM в Шънджън протестираха срещу преминаването си към&nbsp;Lenovo Enterprise Business Group. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През март служители на IBM в Шънджън протестираха срещу преминаването си към Lenovo Enterprise Business Group. Снимка: Ройтерс

Китайската технологична компания Lenovo и американският концерн IBM обявиха, че всички регулаторни изисквания по придобиването на бизнеса на IBM с х86 сървъри са спазени и очакват сделката да бъде финализирана на 1 октомври. С това Lenovo се превръща в третия най-голям играч на световния пазар на х86 сървъри, който се оценява от анализаторската компания IDC на 42,3 млрд. долара. 

Сделката включва придобиването на следните подразделения: System x, BladeCenter и Flex System сървъри и комутатори, x86 интегрирани Flex системи, NeXtScale и iDataPlex сървъри и софтуера, свързан с тях. IBM ще запази от своя страна мейнфрейм машините System z, Power Systems, Storage Systems, базираните на процесори Power сървъри Flex, както и устройствата PureApplication и PureData. 

„Lenovo придобива глобално развит бизнес, който разширява възможностите ни за разработка на хардуер и устройства. Финализирането на сделката за придобиването на х86 сървърния бизнес на IBM моментално ни изстрелва на трето място в глобалния пазар на сървъри”, казва Ян Янкинг, председател на борда на директорите и изпълнителен директор на Lenovo.

Сделката надгражда дългата история на сътрудничество, която започва през 2005 г., когато Lenovo придоби компютърния бизнес на IBM, включително продуктовата линия ThinkPad.

След финализирането на закупуването на Motorola Mobility на Google Lenovo ще стане третия в света най-голям производител на смартфони. Същевременно позицията на компанията в челната тройка на smart устройствата (компютри, таблети и смартфони) ще бъде допълнително затвърдена.

Сделката за x86 сървърния бизнес на IBM от Lenovo беше обявена през януари. Двете компании също така сключиха стратегическо партньорство, според което Lenovo ще използва OEM оборудване (Original equipment manufacturer, поименен лиценз, който се разпространява с хардуер на производителя) от IBM и ще препродава някои от водещите на пазара IBM продукти за съхранение на данни и софтуер. 

Lenovo купува целия x86 сървърен  бизнес на IBM във всички негови  аспекти и се ангажира да  продължи да следва плановете за развитие на съответните технологични линии на IBM. Както бе обявено по-рано през годината, за да се подсигури по-плавен преход при обслужването на клиентите, IBM ще извършва поддръжката на системите от името на Lenovo за дълъг период от време.

Глобалният екип на звеното за x86 сървъри в рамките на IBM ще стане част от подразделението Lenovo Enterprise Business Group. Адалио Санчес, който до момента е начело на бизнеса на IBM със сървъри x86, ще заеме длъжността старши вицепрезидент на Enterprise Systems за Lenovo под ръководството на Гери Смит.

Стойността на сделката е 2,3 млрд. щатски долара, от които приблизително 2 млрд. долара се плащат в брой, а остатъкът – в акции на китайската компания.

Транзскцията спазва всички регулаторни изисквания и обичайните условия за приключване на сделката и е одобрена от Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS), Европейската комисия и китайското Министерство на търговията. Lenovo получава одобрение от американската Комисия за чуждестранни инвестиции за придобиването на базирана в САЩ компания за четвърти път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още