IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК глоби Samsung, Philips и Infineon за картелно споразумение

Трите компании са определяли извънпазарно цените на чиповете, използвани в мобилните телефони и банковите карти

15:11 | 03.09.14 г.
ЕК глоби Samsung, Philips и Infineon за картелно споразумение

Samsung Electronics Co, Royal Philips NV и Infineon Technologies AG бяха глобени с общо 138 млн. евро от страна на Европейския съюз (ЕС) за определяне на цените на чиповете, използвани в мобилните телефони и банковите карти.

Южнокорейският гигант Samsung – най-големият производител на смартфони в света, ще трябва да плати 35,1 млн. евро, предава Bloomberg. Глобите за холандската компания Philips и германската Infineon са съответно 20,1 млн. евро и 82,8 млн. евро.

Глобите следват провала на преговорите за постигане на споразумение със съдебните власти. По-рано тази година европейските органи наложиха санкции в размер на 1,44 млрд. евро за фиксиране на цените в рамките на ЕС.

Хоакин Алмуния, комисар по конкуренцията на ЕС, е трябвало да вземе решение за глобата за Philips до 9 септември, за да бъде спазен 10-годишният срок за налагане на санкции за нарушения на антитръстовите разпоредби, посочи човек, запознат с въпроса.

Renesas Technology ще избегне наказание oт ЕС, защото компанията е спомогнала за разкриване на картелното споразумение, посочи още източникът.

Компаниите са се споразумели чрез двустранни контакти, които са се провели в периода между септември 2003 г. и септември 2005 г., заявиха от Европейската комисия. Те са обменяли важна търговска информация относно цените, клиентите, производствения капацитет и тяхното бъдещо пазарно поведение, посочиха властите.

Philips отказа да коментира решението, както направиха и Samsung и Infineon. Опитите на Bloomberg да се свърже с представителите на Renesas пък удариха на камък.

Infineon и Samsung са сред деветте производители на чипове, които се съгласиха да платят общо 331 млн. евро преди четири години заради обвиненията за извънпазарно определяне на цените за динамична памет с произволен достъп, или т.нар. DRAM.

Intel – най-големият производител на чипове в света, засега държи рекорда по най-голяма глоба в размер на 1,06 млрд. евро през 2009 г. за извънпазарни действия спрямо конкурента си Advanced Micro Devices Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още