IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отрече да е забранявал продуктите на Apple

Властите в Пекин опровергаха попадането на MacBook и iPad в "черния" списък

10:17 | 09.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Китай отрече да е забранявал продуктите на Apple

Продуктите на Apple, като лаптопи и таблети, не са забранени за използване в държавната администрация в Китай, посочи Центърът за обществени поръчки в страната, цитиран от CNBC.

Според информация на Bloomberg, публикувана в сряда, 10 продукти на Apple, включително лаптопите MacBook и таблетите iPad, са били добавени в забранителния списък на Поднебесната империя поради съображения за сигурност. Както Центърът за обществени поръчки, така и Министерството на финансите и Apple заявиха обаче, че компанията никога не е попадала в "черния" списък на Китай.

Apple бе напът да се превърне в третата голяма компания, която попада в този списък през последните дни. По-рано през седмицата бяха добавени компаниите за киберсигурност Symantec и Kaspersky Lab. Microsoft пък бе изваден от обществена поръчка за енергоефективни компютри. 

Китай генерира цели 61% от ръста в приходите на Apple, отбелязаха по-рано анализаторите на Nomura в доклад. Инвестиционната банка повиши целта си за цената на акциите от 88,71 на 95 долара.

Други компании с подобни проблеми в страната са Cisco Systems, International Business Machines (IBM) и Microsoft. Затрудненията им се усилиха, откакто бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън разкри методите на работа на американските тайни служби.

Несигурността и спекулациите около статута на Apple в Китай отразяват повишената тревожност сред чуждестранните технологични фирми, опериращи на територията на Поднебесната империя. Въпреки че компанията от Купертино не бе засегната, сигналите от последните дни вероятно ще накарат гигантите в сектора да засилят готовността си за развитие на ситуацията във технологичния пазар в най-голямата икономика в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още