IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успехът на играта Mario Kart 8 не успя да спаси Nintendo от слабите резултати

Компанията отчете 97 млн. долара загуба за първото фискално тримесечие

13:18 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японският производител на игрови конзоли Nintendo Co. отчете по-висока загуба от очакваното през първото си фискално тримесечие, тъй като пускането на играта Mario Kart 8 на пазара не успя да помогне на компанията да се пребори със забавянето на продажбите на конзолата Wii U спрямо тези на устройствата на конкурентите ѝ, предава Bloomberg. 

Nintendo отчете 9,9 млрд. йени (97 млн. долара) загуба за тримесечието, приключващо на 30-и юни. Консенсусната прогноза на анализаторите, запитани от Bloomberg, бе за загуба от 5,4 млрд. йени. През същия период на миналата година компанията бе на печалба от 8,6 млрд. йени.

Nintendo не успява да се адаптира към все по-силното насочване на потребителите към мобилните игри и не може да отговори на множеството въпроси на инвеститорите, свързани със здравето на президента Сатору Ивата, който през миналия месец бе опериран за отстраняване на тумор от жлъчката.

В опит да запази Wii U достатъчно конкурентоспособна спрямо конзолите, създадени от Microsoft и Sony, компанията пуска нови заглавия на пазара и цяла линия от фигурки Amiibo.

Производителят обяви, че оперативната му загуба за тримесечието възлиза на 9,5 млрд. йени. Очакваната от петима анализатори, запитани от Bloomberg, бяха за оперативна загуба от 3,4 млрд. йени.

Продажбите през тримесечието се свиват до 74,7 млрд. йени в сравнение с очакваните от анализаторите 73,7 млрд. йени. Nintendo поддържа прогнозата си за нетна печалба от 20 млрд. йени за тази фискална година.

От началото на годината цената на акциите на компанията в Токио се свиват с 12%. Преди обявяването на резултатите за тримесечието ценните книжа се обезцениха с 0,6% до 12,325 йени.

От играта Mario Kart 8, в която играчите могат да управляват кола Mercedes-Benz на Daimler AG, са продадени повече от 855 000 физически и дигитални копия в САЩ от пускането ѝ през май тази година. Nintendo планира да представи няколко нови заглавия до началото на 2015 г. 

Освен това компанията навлиза на многомилиардния пазар на колекционерски играчки със своите фигурки Amiibo, които са подобни на серията Skylanders на Activision Blizzard. Nintendo обаче позволява на играчите да активират даден герой в игра, като поставят играчката върху Wii U.

Около 10 фигурки от серията ще се продават за играта Super Smash Bros., а в края на годината  компанията ще пусне на пазара и други, разкри президентът на Nintendo America Реджи Фил-Айме.

"Очаква се продажбите на Wii U да надминат прогнозата на компанията за 3,6 млн. бройки през тази година благодарение на Mario Kart 8", заяви преди излизането на отчета Ейджи Маеда, анализатор на SMBC Nikko Securities. 

"Ако Nintendo може да създаде забавни игри, 3DS и Wii U ще се продават добре, дори и пазарът на мобилни игри да се разширява“, коментира още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още