IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и Novartis ще правят умни контактни лещи за диабетици

Партньорството подчертава нарастващия интерес и при двете индустрии към технологии, които могат да преобърнат здравната индустрия

14:38 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google и Novartis ще правят умни контактни лещи за диабетици

Предназначените за диабетици умни лещи, които Google представи като концептуален проект в началото на годината, скоро ще бъдат пазарна реалност. Технологичната омпания е сключила споразумение с швейцарската фирма Novartis, с която да разработят умните лещи, съобщава Financial Times.

Novartis, която е една от водещите световни фармацевтични компании, съобщи, че подразделението ѝ за грижа за очите Alcon ще разработи и комерсиализира технологията на „умните лещи” на Google като част от лицензионен договор.

“Очакваме с нетърпение да работим заедно с Google, за да внедрим съвместно техните напреднали технологии и нашите дълбоки познания в биологията, за да гарантираме непосрещани досега медицински нужди”, казва Джо Хименес, изпълнителен директор на Novartis.

Припомняме, че Google показа прототип на лещите през януари и заяви, че се надява технологията да трансформира начина по който диабетиците следят заболяването си.

Лещите се базират на безжичен чип и миниатюрен глюкозен сензор, вграден между два пласта от мек материал. Те работят, като постоянно анализират нивата на глюкоза в очната течност на носещия ги и предават информацията на мобилно устройство.

Двете компании вече кроят планове и за други умни лещи. Един потенциален вариант за такива са лещи, които могат да помагат на хората с проблеми при фокусирането от близки на далечни разстояния и обратното.  Създаването на лещи с "автоматично фокусиране" е "светият граал" за офталмологията, като над 1.7 млрд. души по света страдат от подобен проблем, допълва Хименес.

През декември четирима от ръководителите на Google се срещнаха с Американската администрация по храните и лекарствата. В свой блог пост технологичният гигант от Калифорния призна, че тези дискусии да спомогнали за развитието на проекта, като са насърчили разработчиците в каква посока да развиват идеите си.

Партньорството на Google с Novartis подчертава нарастващия интерес и при двете индустрии към технологии, които имат потенциал да преобърнат здравната индустрия.

Според Novartis пазарът на носими устройства за здраве ще достигне между 10 и 50 млрд. долара през следващото десетилетие. Сделката има потенциал да трансформира бранша за грижата за зрението, ако разработката е успешна, смята анализаторската компания Helvea.

Двама конкуренти на Google - Apple и Samsung се конкурират с Google при разработването на мобилни платформи, които да впрегнат все по-нарастващия кръг от приложения и носими устройства, за следене на здравето на потребителите.

Още за Google вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още