IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple: iPhone не представлява риск за сигурността

Данните за местоположение са криптирани и се съхраняват локално на устройствата, уверява компанията

09:30 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Китай&nbsp;Apple отчита сериозен ръст на продажбите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Китай Apple отчита сериозен ръст на продажбите. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple се опита да разсее китайските опасения за следенето на местоположението на потребителите на популярния iPhone. През уикенда калифорнийците отговориха на материал на влиятелната китайска държавна телевизия и радио (CCTV), който нарече iPhone „заплаха за националната сигурност", защото устройството записвало най-честите местонахождения на своите потребители.

В своя китайски сайт американската компания публикува изявление, озаглавено „Your Location Privacy". В него групата заявява, че не запаметява и не споделя с трети страни местоположението на потребителите. Apple обяснява, че е въвела функцията „популярни места", само за да могат потребителите да открият „сегашното си местоположение бързо и надеждно", за да осъществяват „конкретни дейности като пазаруване и пътуване, да откриват ресторанти, или да разберат колко време ще им отнеме пътят до работата“.

Apple реагира със съобщението си на материал на китайското държавно радио от петък, който критикува функцията "любими места" в мобилната операционна система на Apple IOS 7. Тази функция оповестява местата, на които потребителят се намира често и автоматично събира функции за това място. По този начин съответните собственици на iPhone трябва да са в състояние да получат по-бърза и по-точна ежедневна информация. 

Функцията за засичане на местоположението, която може да бъде включена или изключена от потребителя, може да се използва за събиране на „изключително точна информация" и дори държавни тайни, заяви в ефира на CCTV  Ма Динг, директорът на Института за сигурност в интернет към Народния университет за сигурност в Пекин.

В интервю за медията Ма дори даде като демонстрация на притесненията си относно нарушаването на личната неприкосновеност пример с журналист, който бил проследен чрез софтуера.

„Това е изключително чувствителна информация. Ако данните са достъпни, това може да разкрие икономическата ситуация на цялата страна и дори държавните ѝ тайни“, коментира CCTV.

Apple изчака с един ден, преди да отговори на обвиненията, и подбра в обяснението си сдържани думи. Компанията приветства факта, че CCTV повдигна въпрос, около който напоследък има доста дискусии. За разлика от някои от колегите си от Силициевата долина  в миналото Apple успяваше да избегне до голяма степен проблемите с китайското правителство. Причина за сдържания подход може да е фактът, че компанията отчита огромен растеж в Китай, пише Wall Street Journal.

По-натам в изявлението си Apple пише, че данните за местоположение са криптирани и се съхраняват локално на устройствата. Тези данни въобще не влизали в сървърите на компанията и трети страни нямат достъп до тях. Технологичният концерн обяснява още, че тази функция е изключена по подразбиране. Така че самите потребители ще трябва първо да я включат, за да може да бъдат съхранявани данни за често посещаваните места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още